Közösségformálás a Nyugdíjas Akadémián

2017.09.23.

A hatodik tanévét kezdő nyugdíjasakadémia rengeteg támogatást kap Ughy Attila polgármestertől. A városvezető nemcsak az idősebbek tudásfejlesztésére figyel, hanem arra is, hogy a nyugdíjas hallgatók közösséggé formálódjanak, barátságok alakuljanak. Ettől erősödhet Pestszentimre lakóközössége, ettől válhat még biztonságosabbá a városrész.

Aktív életet és rendszeres programot kínál a hallgatóinak a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Nyugdíjasok Akadémiája (NYAK). A szeptemberi előadás témája az Örök Város volt. Port Tivadarné programkoordinátort az akadémia megszületéséről, múltjáról is kérdeztük.

– A kerületi önkormányzat felkérésére a Zsigmond Király Egyetem komplex program keretében gondoskodik az idősek ismereteinek bővítéséről. Az együttműködés keretében 2012 szeptembere óta tartanak előadások és különféle tanfolyamokat. A közelmúltban a hatodik tanévet, azaz a tizenegyedik szemesztert kezdtük meg, úgyhogy nekünk már múltunk van – mondta Port Tivadarné.

– Bizonyára az is, azonban ismerve az előadások és a tanfolyamok sikerét, elmondható, hogy jövőjük is…

– Remélem, igaza van, mert az elmúlt évek azt sugallják, hogy érdemes csinálni, érdemes odafordulni az idősebbek felé is. Ezt bizonyítja, hogy egyre több résztvevője van az előadásoknak és a tanfolyamoknak is. Rengeteg támogatást kapunk Ughy Attila polgármestertől, aki igazán odafigyel az idősekre. A célja az, hogy az akadémia az ismeretek, a tudás átadása mellett a nyugdíjas hallgatók közösséggé formálásához is hozzájáruljon. Most már elmondható, hogy mindez sikerrel járt. Olyannyira, hogy a tanév végén az önkormányzat még egy kirándulással is meglepi az aktív hallgatókat.

– Honnan hova jutottak az indulás óta?

– Mondhatom, messzire, ami azt jelenti, hogy újabb és újabb témájú előadásokra és tanfolyamokra lett igény. A részvétellel kapcsolatban azt hiszem, az árulja el a legtöbbet, hogy az induláskor nem voltunk többen negyvennél, ma viszont már 640-en vagyunk, akiknek a fele aktív, rendszeres résztvevő.

– Kérem, mesélje el, milyen volt a „római kirándulás”.

– Olyan, mintha ott lettünk volna Róma utcáin, terein, templomaiban. Köszönhetően Jászberényi Józsefnek, aki a képeken túl szavakkal is láttatta azt a páratlan értéket, amely mindenki előtt feltárul a városban járva. Az előadó azt is elmondta, hogy ezek a templomok többek, mint szép műemlékek, egy vallás, egy kultúra és egy értékrend vizuális enciklopédiái. Beszélt arról is, hogy a kereszténységet belülről és kívülről is veszély fenyegeti, olyan „férgek” rágják, mint a globalizáció vagy a homo infantilis, annak a gyermekes, önző embertípusnak a hozzáállása, amelyik képtelen érdemben foglalkozni az egy térben élő különböző etnikumok kultúrájából és vallási gondolkodásából eredő konfliktusokkal.

***

A Nyugdíjas Akadémia a következő hónapban négy előadással várja az érdeklődőket. Október 7-én Az iszlám mai szemmel címmel hallhatnak előadást, egy héttel később, 14-én a korszerű táplálkozásról lesz szó, 21-én pedig a reformáció kultúrtörténeti jelentőségéről. A hónap utolsó szombatján, 28-án a Gyógyíthat-e a filozófia? kérdést teszi fel az előadó a hallgatóknak, s meg is válaszolja azt.

Magyar József festőművész új kiállítása

2017.09.17.

Szezonnyitó kiállítás nyílt a Kondor Béla Közösségi Házban Pestszentlőrinc-Pestszentimrén. Az Ughy Attila polgármester vezette önkormányzat hagyományosan kultúra kedvelő, kultúra támogató. Az új évad is bővelkedni fog új tárlatokban, izgalmas bemutatókban. A kerületi lakók legnagyobb örömére.

A kiállított festményeket a folyamatos mozgás, elindulás, visszatérés, expresszív ecsetvonás, erős vörös és zöld szín jellemez. A festőművészetet kedvelők a fenti példákból azonnal ráéreztek, Magyar József festőművész kiállításáról van szó. Harminc, részben tavalyi, részben idei alkotásaiból nyílt bemutató szeptember 5-én ”Felhőgombolyítók” címmel a Kondor Béla Közösségi Házban.

Szezonnyitó kiállítás tanúi lehetünk, kezdte köszöntőjét Kucsák László országgyűlési képviselő, majd hozzátette: – A kincstári dicséret helyett elég elidőzgetni egy-egy alkotás előtt. A művész gondolata, sajátos technikája, a kiválasztott, szeretett színek világa azonnal pozitív élménnyé érlelődik a látogatóban. A kiállítás címadó festménye a ”Felhőgombolyítók”, ezen felül másik huszonkilenc alkotás tekinthető meg elsőként itt a kerületben. Önökre vár a szép feladat, vigyék jó hírét a kiállításnak – mondta a képviselő.

Egy-egy kiállítás megnyitó egyedi lehetőséget kínál a művésszel és a művészettörténésszel való találkozásra, amikor is alkalom adódik személyes és szakmai kérdéseinkre, autentikus válaszokat kapni.

A látogatók éltek is a lehetőséggel. Magyar József mellett és előtt mindig akadt érdeklődő. Nem is szólva P. Szabó Ernő, a kiállítást megnyitó művészettörténészről. Olyan részletes szakmai, illetve életút bemutatást prezentált öt teleírt oldal felolvasásával, amely több évtizedes művészi életút sikereiről, fordulatairól és művészi hitvallásáról adott átfogó és tiszta képet.

A kiállítás megnyitóját bravúros, szaxofonon és fuvolán előadott zenei darabok díszítették Pozsár Eszter előadóművész jóvoltából. A délután házigazdai és moderátori feladatait Császár Bíró Lilla intézményvezető látta el. A kiállítás megnyitót jó hangulatú állófogadás zárta.

A kiállítás szeptember 24-ig 9-19 óra között látogatható.

Népünnepély lett a Csülökfesztiválból

2017.09.12.

Közösségépítésből ezúttal is jelesre vizsgázott Pestszentlőrinc-Pestszentimre rendezvénye, amely igazi népünnepéllyé vált. Ughy Attila, a „közösségkovács” polgármester nemcsak a saját csapatát látogatta meg – csángó gulyást főztek ízletes babos, csülkös káposztát – hanem a többit is. A rendezvény az önkormányzat hathatós támogatásával a Szeptemberi Kóstoló hagyományait viszi tovább.

Facebook-csoport a családok megsegítéséért

2017.09.10.

A XVIII. kerület önkormányzata mindig örömmel nyugtázza a lakossági kezdeményezéseket.

Forintos Anna festőművész kiállítása

2017.08.29.

Ughy Attila polgármester mond köszöntőt a Forintos Anna festőművész 80. születésnapjának tiszteletére rendezendő kiállításon, amely a Szeretetben címet viseli. Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata a tárlat megrendezését is támogatja.

Ezeket a cikkeket olvastad már?