Semmelweis szellemiségét követi a XVIII. kerület

A Semmelweis-nap is kitűnő apropó Ughy Attilának az egészségügyi szakma melletti elhivatottságának kifejezésére.

Minden év július elseje a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe. Ezen a napon született Semmelwis Ignác, az anyák megmentője. Semmelweis Ignác nevét orvostörténeti múzeum, emléktábla, és orvosi egyetem is büszkén viseli. Születésnapjának évfordulóján július 1-jén is koszorúzással emlékeznek meg az anyák megmentőjére a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban és a Semmelweis egyetemen is.

Az egészségügyi dolgozókat köszöntötte a XVIII. kerületi önkormányzat a június 23-án tartott Semmelweis-napi ünnepségen.

A kitüntetéseket Ughy Attila polgármester adta át Dömötör István alpolgármesterrel együtt. A Semmelweis-díjat idén öten vehették át. Dr. Gyepessy Mária házi gyermekorvosi, dr. Weisinger Éva gyermekfogorvosi, dr. Kenesei Katalin pedig felnőtt háziorvosi tevékenységéért részesült az elismerésben. Kiemelkedő szakmai munkájáért kapott díjat Kőrösi Ildikó, a Zsebők Zoltán Szakrendelő laboratóriumának vezető asszisztense és Szabóné Vernyei Zsuzsanna iskolai védőnő.

Semmelweis Ignác a magyar anyák megmentőjeként emlegetett nemzetközi tekintélyű, ám életében itthon szinte megbélyegzett orvosnak köszönhető a fertőtlenítő kézmosás elterjedése, amivel a XIX. század első felében ugrásszerűen lecsökkent a gyermekágyi lázban elhunytak száma.

Jó megfigyelőképessége és tapasztalatai, valamint a statisztikai adatok helyes értelmezése alapján Semmelweis lényegében az aszepszist vezette be a kórházi szülészetben, ezzel jelentősen csökkentve a gyermekágyi láz okozta halálozási arányt. Megfigyelte, hogy a klórvizes kézmosás megszünteti a boncolás utáni hullaszagot, eme tapasztalatai alapján osztályán előírta, jóllehet a kórokozó baktériumokat még nem ismerte. Szerencsére a klóros víz a kézre tapadt baktériumokat is elölte. Azt is megfigyelte, hogy a klórmész a gyermekágyi lázat meg tudja előzni. Módszerének elterjesztése érdekében szélmalomharcot vívott az akkori orvostársadalom tekintélyes képviselőivel. Ragaszkodott a kórtermek rendszeres takarításához, szellőztetéséhez, napoztatásához és a gyakori ágyhuzatcseréhez. A takarékosságból szennyes ágynemű felhúzását elbocsátással büntette. Ő volt az első, aki a gyermekágyi lázat nem önálló kórképként, hanem fertőzés következményének tekintette. Rájött, hogy ezt a fertőzést maguk az orvosok terjesztik: a boncolást is végző szülész-nőgyógyászok adják át a fertőzést vizsgált nőbetegeiknek. Megoldásként Semmelweis a klórmész-oldatos kézfertőtlenítés bevezetéséért küzdött, ám felfedezése élete során süket fülekre talált. Halála után sem figyelt fel találmányára az orvostudomány, csak évekkel később, amikor Joseph Lister angol sebész módszerét, a karbolsavas fertőtlenítést kezdték alkalmazni, derült fény Semmelweis korszakalkotó felfedezésére. Ma, a két módszer kombinációját alkalmazzák a műtéti beavatkozások előtt.

Eljárását mások nem alkalmazták, nem látván be az ok-okozati összefüggést. Hasznossága csak a kórokozók felfedezésével nyert bizonyítást.

Ughy Attila, kerület polgármestere nagy súlyt helyez a városrész egészségügyi területén dolgozó szakemberek megbecsülésére. A Semmelweis-nap is kitűnő apropó az egészségügyi szakma melletti elhivatottságának kifejezésére.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/28247/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?