A kis játszótéri hősök

Melyik gyerek ne akarna hős lenni és megmenteni valakit, a barátját, vagy egy bajba került állatot? Erről szól a rajzfilmek jelentős része. A Magyar Vöröskereszt és a fővárosi önkormányzatok tavaly Játszótéri Hősök néven programot indítottak annak érdekében, hogy bekövetkező balesetek, sérülések és rosszullétek esetén a jelenlévők bár laikusként, ám szakszerűen tudjanak segítséget nyújtani a szaksegítség megérkezéséig. A jövő héten a XVIII. kerületben hétfőn és szerdán is lesz oktatás.

A Magyar Vöröskereszt egyik alaptevékenysége az elsősegélynyújtó ismeretek terjesztése, a Vöröskereszt Nemzeti Társaságai 190 országban évente mintegy 15 millió embert készítenek fel elsősegélynyújtásra, valamint számos társadalmi program keretén belül hívják fel a figyelmet ennek fontosságára.

Természetesen a gyermekek vonatkozásában a száraz oktatási tananyaggal nehéz gyors eredményeket felmutatni, így az egyes helyszíneken az oktatás mellett a gyermekek arcfestésen és kreatív foglalkozáson vehettek részt, és egy igazi versenyautóba is beülhettek.

De vannak nyereményjátékok is, ahol családi ebédet, vagy autókázást lehet nyerni.

Az elmúlt évben 461 gyermek sajátította el az ismereteket, vált Játszótéri Hőssé.

Elsősegélynyújtás

A gyermekek AMBU fantom segítségével sajátíthatják el az újraélesztés folyamatát, a vérzéssel járó sérülések ellátását, valamint a csonttöréssel kapcsolatos teendőket. A cél az érzékenyítés, nyilván nem várható el 3-10 éves gyermekektől a tökéletes ellátás.

Veszélyhelyzeti ismeretek

A felkészítő füzet tematikája szerint (lakástűz, szén-monoxid, árvíz, vihar), melyet a gyermekek a program után magukkal vihetnek.

Arcfestés/kreatív foglalkozás

Pihenőállomás a gyermekeknek az Ifjúsági Vöröskereszt segítségével.

Installációkészítés

A gyermekek piros krepp-papír galacsinokat ragasztanak egy kereszt alakú vázra, mely végeredményben egy 1,5 méteres Vöröskeresztet fog formázni.

Versenyautó-bemutató

A játszótér adottságainak függvényében az újraélesztést elsajátító gyermekek beleülhetnek a Carcolor Motorsport Suzuki Swift típusú gyorsasági szakági versenyautójába és/vagy a Terepes Csajok Mitsubishi Pajero típusú tereprally autójába.

Tombola

A résztvevők között sorsolás útján értékes nyereményeket sorsolnak ki. A XVIII. kerületben a jövő héten, két helyszínen is tanulhatnak a kis játszótéri hősök.

2016. július 18. hétfő – XVIII. kerület– Lakatos lktp.       16-19 óráig (Építők útja, Piros iskola melletti játszótér)

2016. július 20. szerda – XVIII. kerület – Alacskai lktp.           16-18 óráig (Fenyőfa u. játszótér

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/28600/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?