Kevesebb repülőgép-zaj a XVIII. kerületben

Az új megközelítési és érkezési eljárásoknak köszönhetően kevesebb helyen okoznak zavaró zajt a repülőgépek. A XVIII. kerület néhány pontján talán már fel is figyeltek a lakók arra, hogy valami megváltozott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérhez kapcsolódó légi forgalomban.

Ez egy új technológiai megoldásnak köszönhető, amelyet a HungaroControl május 26. óta alkalmaz. Az úgynevezett PBN (Performance Based Navigation) alapú szabvány lényege az, hogy kiszámíthatóbbá és rövidebbé vált az érkező repülőgépek leszállási nyomvonala.

Maga a zajterhelés nem lett kisebb, hiszen a leszálló gépek száma nem változott, ám a szóródás csökkenésének köszönhetően ezt a terhelést a korábbinál kisebb területen lehet érzékelni.

Az új érkezési eljárások bevezetésével a légi járművek személyzete pontosabb információkat kap az optimális süllyedés végrehajtásához. Ennek hatására várhatóan csökken az ideálistól eltérő, kis magasságon történő szintrepülések száma is, ami kedvezően befolyásolja a földfelszíni zajhelyzetet.

Ráadásul az új szisztéma környezetbarátabb is. Mint az a HungaroControl tájékoztatójában olvasható, az intézkedéstől az üzemanyag-felhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás mérséklődését is várják: a repülőgépek akár több mint 50 kilogramm üzemanyagot spórolhatnak útvonalanként.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/28907/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?