Kulturális csemege a Zila Kávéházban augusztus 15-ig

Minőségi kulturális esemény gazdagítja a Pestszentlőrinc-Pestszentimre szellemi életét. Az eseménynek külön jelentőséget ad, hogy a Svéd Királyi Operaház tenorját, Tálas Ernőt lehet ünnepelni. A mester az 1956-os forradalom után Svédországba ment, ahol a Királyi Operaházban Set Svanholm igazgató fogadta. A sikeres próbaéneklést követően indult el énekesi pályája. Pestszentlőrinc-Pestszentimre mindig híres volt arról, hogy ápolja a hagyományt, összekötve a magas művészi értékekkel.

A Krúdy-kör kiállításmegnyitóval egybekötött zenés délutánt tartott július 21-én az Üllői úti Zila Kávéházban, ahol Tálas Ernőt, a Svéd Királyi Operaház tenorját, az Egyetemes Kultúra Lovagját 90. születésnapja alkalmából köszöntötték, majd megnyitották Frida Lucia festőművész kiállítását. A tárlat augusztus 15-ig tekinthető meg.

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör nem csupán az író emlékét őrzi, hanem az irodalmon kívül egyéb művészeti ágakat is patronál. A színészek, zenészek, képzőművészek állandó vendégei a rendezvényeinek. Havonta egy alkalommal megtelik a Zila kávéház galériája művészetkedvelő közönséggel. Rendszerint kiállításmegnyitóval kezdődik a rendezvény, majd irodalmi, zenés programmal folytatódik. Ezúttal a megszokottól kicsit eltérő volt a forgatókönyv, ugyanis Tálas Ernőt, a Svéd Királyi Operaház tenorját, az Egyetemes Kultúra Lovagját 90. születésnapja alkalmából Király Lajos, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke köszöntötte, majd Krúdy-emlékérmet nyújtott át az ünnepeltnek. Szintén a Krúdy-kör nevében Pál Dávid és Szabados István festőművészek egy-egy alkotásukat ajándékozták az énekesnek.

Ezt követően Kanizsa József, a Krúdy-kör titkára beszélgetett Tálas Ernővel, akiről megtudhattuk, hogy 1956-ban énekművész-operaénekesként diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán.

Az 1956-os forradalom után Svédországba ment, ahol a Királyi Operaházban Set Svanholm igazgató fogadta, és hallgatta meg, majd már másnap jelen lehetett Jussi Björling előadásán. A sikeres próbaéneklést követően indult el énekesi pályája.

Lírai tenorként évtizedeken keresztül fellépett több német és svájci operaházban, elsősorban Mozart operákban. Koncertműsoraival beutazta Európát, több ízben járt Amerikában is, a tengerentúli magyarság körében. Munkásságát számos hanglemezfelvétel örökítette meg.

Az operaénekes nyugdíjasként tért vissza szülőhazájába. Tíz éve járja a Krúdy-körrel az országot és a külhoni magyar lakta településeket. Minden alkalommal megcsillogtatja énekhangját, ami most sem volt másképpen, de ezúttal CD-ről is felcsendültek az előadásában ismert operadallamok.

A Krúdy-kör júliusi rendezvényének másik programja Frida Lucia festőművész kiállításának megnyitója volt. Lucia tervezőként a Kistextben, a pécsi Zsolnay Porcelángyárban dolgozott. Külföldi utazásai során egzotikus kultúrákat ismert meg, amelyek nagy hatással voltak későbbi pályájára.

A rendezvényen ifj. Zila László köszöntötte a vendégeket, közreműködött Barta Erzsébet, Németh Nyiba Sándor, Tárkányi Imre, Ujvári Ferenc.

Nem véletlen, hogy a XVIII. kerületben ilyen minőségi produkciókat tekinthetnek meg a helyiek. Ahol ilyen hagyományai vannak a kultúrának, ott külön öröm tapasztalni azt a szenvedélyességet, amellyel a XVIII. kerületi önkormányzat mögé áll az eseményeknek, elhivatottan gondozza a kerületi kötödésű nagyságok emlékét, s a kortárs művészet munkásságát egyaránt.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/29003/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?