Idén több nyugdíjas vehetett át akadémiai oklevelet

Ughy Attila polgármester oklevelet ad át

Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata különös figyelmet fordít a nyugdíjasokra és a nyugdíjkorhatárhoz közelítő kerületi lakosokra. Fontosnak tartják, hogy a különböző önkormányzati lehetőségek révén minél erősebb közösségeket kovácsoljanak. Olyanokat, amelyekhez akár az időskorúak gyerekei is kapcsolódhatnak. Ilyen például a Nyugdíjas Akadémia, amelynek programját az 50 év felettiek az önkormányzat jóvoltából ingyenesen látogathatják. A Nyugdíjas Akadémia 9. szemesztere szeptemberben kezdődik.

A Zsigmond Király Főiskola (ZSKF) és a XVIII. kerületi önkormányzat közös szeniorképzése egyre népszerűbb, nagy az érdeklődés a különféle tanfolyamok iránt. Az előadásokon is zsúfolásig megtelt a tanácsterem, nemegyszer még a pótszékezés sem segített, többen a termen kívül, az aulából hallgatták az előadást.

A szervezők természetesen úgy állították össze a témákat, hogy azok érdekesek legyenek a nyugdíjasoknak. Ezek között voltak olyanok is, amelyeket rendszeresen kértek a hallgatók, például az iszlám vallás, amely most sokkal időszerűbb, mint korábban bármikor.

Az előadásokon szó esett többek között az időskori szorongásról, depresszióról, hátrányos megkülönböztetésről, az idős emberek szociális helyzetéről, a generációs hidakról és szakadékokról, a megújuló városokról, az internetes kommunikáció előnyeiről és hátrányairól, az okostelefonok használatáról, valamint a biztonságos közlekedésről is.

Az előadásokat követően az elhangzottakhoz kapcsolódóan kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílt, amit a nyugdíjasok örömmel ki is használtak.

Aki rendszeresen részt vett az előadásokon, illetve egy vagy több tanfolyamon, az a szemeszter végén, az utolsó előadás előtt oklevelet vehetett át Ughy Attila polgármestertől.

– Az előző félév végén 464 oklevelet adtunk át, most már 490-et. Ez azt jelzi, hogy egyre növekszik az akadémia programjain rendszeresen részt vevők száma – hangsúlyozta a polgármester. – Azért is tölt el örömmel ez a tény, mert ebből is látszik, hogy a szépkorúaknak nemcsak anyagi támogatásra van szükségük, hanem „szellemi táplálékra” is, hogy eligazodjanak ebben a rendkívül turbulens világban. Fontos, hogy kapjanak kapaszkodókat. Ha a televízióban a híreket nézik, le tudják szűrni, hogy mi áll azok hátterében és mi következhet belőlük –hangsúlyozta a polgármester.

A Nyugdíjas Akadémia a 9. szemeszterét kezdi szeptemberben 17-én 9 órakor, Jászberényi József: A menekültipar – kinek éri meg a migráció? címmel tart előadást.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/29162/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?