Megemlékezés Kiss Ernő emléktáblájánál

A hagyományoknak megfelelően Kiss Ernő 1848-as tábornok emléktáblájánal tartotta a XVIII. kerület október 6-i megemlékezését. Ughy Attila polgármester méltó beszéddel tisztelgett a hősök előtt.

Az 1849-49-es Forradalom és Szabadságharc leverését követően az aradi várban 13 honvédtábornokot végeztetett ki megtorlásként és a megfélemlítés szándékával a Habsburg uralkodó. A vértanúkra az október 6-i Nemzeti Gyásznapon hagyományosan Kiss Ernő emléktáblájánál emlékezett meg Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata és az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat.

Ughy Attila polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a szabadsághoz minden nemzetnek joga van.

– Olyan alapjog ez, amelyért küzdeni kötelesség, és ha másként nem megy, fegyvert kell ragadni érte. A tizenhárom aradi vértanú között lengyel, szerb, osztrák és horvát tábornokok is voltak. Kiss Ernő személyében pedig egy kiváló, örmény származású katonatiszt halt mártírhalált. Október 6-án azonban nem a halottakra, hanem a hősökre emlékezünk – mondta Ughy Attila.

A megemlékezésen részt vett Barsegh atya, az Örmény Apostoli Egyház magyarországi, csehországi és szlovákiai vezetője is.

Az emléktáblánál az önkormányzat nevében Ughy Attila és Molnár Ildikó címzetes főjegyző helyezett el koszorút. Koszorúval, illetve virággal emlékezett a szabadságharc hőseire az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat nevében Nazarjan Hamlet elnök és Kása Istvánné elnökhelyettes, a kerületi pártok képviseletében pedig Galgóczy Zoltán (Fidesz), Szarvas Attila (KDNP), valamint Makai Tibor és Hartaházi Miklós (Jobbik).

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/30857/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?