A népi hagyományok ápolása a városlakók számára is fontos

A népi hagyományok ápolása a városi ember számára is fontos. Tudja ezt a XVIII. kerület városvezetése is, ezért támogat minden olyan kezdeményezést, amely a magyar gyökerek megerősítésére, a hagyomány megtartására irányul. Most a szüret került a középpontba. Nem véletlenül.

Az ősz szép eseményei között tartjuk számon a szüretet. Még a városi ember is szívesen gondol azokra a napokra, amelyeken lezajlik a szőlőtermés betakarítása, és megkezdődik annak feldolgozása. És mivel a városi embernek igen ritkán van lehetősége részt venni ilyesmiben, szívesen vesz részt olyan eseményeken, amelyek a szüret hangulatát adják vissza, a szürethez kapcsolódó szokásokat idézik vissza: szüreti családi napot rendeztek a Pestszentimrei Közösségi Házban (PIK).

A PIK október 9-én olyan családi napra hívta a településrészen élőket, ahol mindez egyben volt megtalálható. A legfiatalabbak kézműves játszóházban kezdhették, majd színházi előadáson folytathatták a délelőttöt, ahol egy Benedek Elek-mese színpadi változatát láthatták. A felnőttek – amíg a gyerekek mulattak – két teszt kitöltésével tehették próbára tudásukat: az egyik a szőlészeti, a másik a borászati ismereteket szondázta.

És persze ez még nem minden. Azokat, akik a szüreti munkába is szerettek volna belekóstolni, szőlőprés várta a közösség ház udvarán, így ki-ki megtapasztalhatta, milyen mustot készíteni, illetve kóstolni.

Nem is csoda, hogy ennyi érdekesség erősen vonzotta a látogatókat: a PIK már délelőtt tíz órakor szépen megtelt szüretelőkkel.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/30924/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?