Ajándékkrumpli idősebbeknek, rászorulóknak

A polgármesteri hivatal önzetlen munkatársai segítette az ajándék krumpli kiosztásában a minap. Ughy Attila örömmel újságolta, hogy idén is hazai termelőktől beszerzett, jó minőségű burgonyát juttathattak az érintetteknek.

Csaknem 300 tonna jó minőségű krumplit osztott szét három nap alatt Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata, a kerületbe állandó lakcímmel, illetve bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező 65 éven felüliek számára. Az akció során fejenként 15-15 kilogramm burgonyát lehetett hazavinni. Az önkormányzat az ajándékkal segíteni akar az időseknek a téli beszerzésben. A krumplit szállító kamionok idén is Kiskunlacházáról érkeztek. A termelők évek óta garantálják a kiváló minőséget, és arra is ügyelnek, hogy a zsákokban átvételkor is ugyanaz a mennyiség legyen, mint csomagoláskor. Ezt a korszerű, súlyellenőrző zsákológépek segítségével tudják biztosítani.

A kiosztott krumpli széles körűen felhasználható, sütésre és főzésre egyaránt alkalmas. Bírja a hideget, a tárolása sem igényel szakértelmet, mindössze arra kell figyelni, hogy panellakásban hajlamosabb a csírázásra. A krumplis zsákokat október 17-19. között, négy helyszínen – a Kondor Béla sétányon, a Marosvásárhely utcában, a régi Piac téren és a pestszentimrei Sportkastélynál lehetett átvenni.

A Havanna lakótelepen már a burgonya akció első óráiban sokan eljöttek, hogy minél előbb elvihessék az adományt. Volt, aki szatyorba rakta a zsákot, mások a népszerű kis kerekes bevásárló kocsival vitték el a krumplit, megint mások autóval jöttek. Így tett Szászi Gyula is, aki a szomszédoknak is segített a szállításban.

– Általában egy mázsa krumplit veszünk télire a családdal, mert a gyerekek részét is nálunk tudjuk tárolni. Ez az adomány most megy a közösbe, ennyivel kevesebbet kell megvenni.

Gyula bácsi elmondta még, hogy mindenféle krumpliból észült ételt nagyon szeretnek, neki a rakott krumpli és a brassói a kedvence. Kedves szomszédasszonya hozzátette, hogy a paprikás krumpli sem maradhat ki a sorból, de szívesen készít szilvás gombócot is.

Az akció sikerét bizonyítja, hogy ezúttal a jogosultak több mint 80 százaléka elvitte a ráeső mennyiséget.

– Fontos tudni, hogy nagyon érzékeny az árakra az akcióban érintett idősebb, főleg nyugdíjas réteg. Nekik sem mindegy, hogy mennyiért veszik a krumplit. Megveszik a legolcsóbb árut és sajnos gyakran előfordul, hogy a megvásárolt mennyiségért kifizetett összeg és az áru minősége nem áll arányban egymással – mondta Ughy Attila, polgármester. – Évek óta arra törekszünk, hogy ellenőrzött minőségű, hazai termelőktől származó burgonyát tudjunk adni.

Az ajándék krumpli kiosztásában a polgármesteri hivatal munkatársai segítettek. Ughy Attila megjegyezte, hogy valamennyien önként vállalták a részvételt.

– Örülök kollégáink önzetlen segítségének, mert azt is fontosnak tartom, hogy a kerületben élők ne csak hivatalos ügyeik intézése során találkozzanak velük.

A háromnapos burgonyaosztás végén megmaradt mennyiség idén sem veszett kárba. Az önkormányzat azt – a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is – a kerületi nagycsaládos szervezeteknek, a családsegítő központnak ajánlotta fel, és kapott a 15 kilós zsákokból az Üllői úti nappali melegedőt működtető Tiszta Forrás Alapítvány is.

Szívmelengető dolog ilyen nagyszerű, hagyományossá vált akció sikeréről beszámolni.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/31231/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?