A holokausztra emlékező kiállítás

Azért is fontosak a holokauszttal kapcsolatos megemlékezések, mert több ismeretet nyújtanak a gyerekek számára a történelem órák száraz tananyagánál – mondta Galgóczy Zoltán alpolgármester a kiállításmegnyitón. A tárlat abban is segít, hogy megbecsüljük, hogy Európában, Magyarországon békében tudunk élni.

A holokausztra emlékezik az Élet Menete Alapítvány Párhuzamos sorsok című vándorkiállítása. A Külvárosi Zsidó Vallási és Kulturális Egyesület és a Tomory Lajos Múzeum együttműködése révén létrejött tárlat először november 18-ig látható a Múzeumsarok Kiállítóhelyen.

A fényképekkel illusztrált tablók az európai zsidóság tudatos elnyomásának, majd az elpusztítására tett kísérletnek fejezeteit mutatják be. A fényképeken a holokauszt ismert eseményein kívül fellelhetők olyan ismert emberek portréi is, akik gyerekként, fiatalemberként átélték, túlélték a náci haláltáborok borzalmait. Ilyen például a Nobel-díjas író, Kertész Imre vagy a háborút követő évek legismertebb „nácivadásza”, a háborús bűnösöket felkutató Simon Wiesenthal.

A párhuzamos sorsok címre utalva a másik oldalon olyan személyek szerepelnek, akikről idős korukban – mint az ugyancsak Nobel-díjas német író, Günter Grass esetében -, vagy csak haláluk után derült ki (ilyen volt a Derrick nyomozó szerepében világhírűvé vált Horst Tappert), hogy a II. világháborúban a Waffen-SS alakulataiban szolgáltak.

– Idén nincs kerek évfordulója a holokausztnak, s talán valakiben felvetődhet a kérdés, hogy mégis miért kell rá emlékeznünk? A válasz egyszerű. Azért, hogy soha többé ne történhessen meg hasonló, a szüleink, nagyszüleink vagy éppen dédszüleink múltbéli sorsa ne váljon a mi gyerekeink jövőjévé – mondta a kiállítás november 10-i megnyitóján Gábor Veronika, az Élet Menete Alapítvány képviselője.

Galgóczy Zoltán alpolgármester szerint azért is fontosak a hasonló megemlékezések, mert több ismeretet nyújtanak a gyerekek számára a történelem órák száraz tananyagánál.

– A fényképek, az ismertetők és a modern technika bevonásával, egy tablet segítségével elérhető plusz információk közelebb hozzák a mai fiatalokhoz a történelemnek ezt a tragikus, sötét korszakát – mondta Galgóczy Zoltán, hozzátéve, hogy a kiállítás abban is segít, hogy megbecsüljük azt, hogy Európában, Magyarországon békében tudunk élni.

A kiállítás keddtől-szombatig 14 és 18 óra között, vagy csoportok számára előzetes bejelentkezéssel (a muzeum@muzeum18ker.hu címen) más időpontban is megtekinthető.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/31709/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?