Varjú Imre plébános újból szép elismerésben részesült

A városvezetés minden értékes emberre külön figyelmet fordít Pestszentlőrinc-Pestszentimrén. Lámpásai rávilágítanak azokra, akik a közösség számára meghatározó szerepet töltenek be, minden erejükkel arra koncentrálnak, hogy elősegítsék őket a lehető legtöbb elismeréshez juttatni. Így volt ez Varjú Imre plébános esetében is.

Emberi Méltóságért Díjat adott át november 12-én Varjú Imre nyugalmazott római katolikus plébánosnak Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. Varjú Imre október 23-án állami kitüntetésben is részesült, akkor a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.

A nyugalmazott plébános az 1956-os forradalomhoz kötődő tetteivel érdemelte ki e komoly elismeréseket.

Amikor legutóbb, az október 23-ai kitüntetése kapcsán beszélgettünk, s gratuláltam neki, feszélyezve érezte magát, nem tudott mit kezdeni azokkal a szavakkal, amelyek azért hangzottak el feléje, mert magas kitüntetésben részesült.

Most, az Emberi méltóság díj kapcsán is szíve szerint kitért volna minden neki szóló szép szó elől.

Hallva a szavait, nem is volt oly nehéz rájönni arra, miért nem szeret rivaldafénybe kerülni, még úgy sem, hogy dicsérő szavakat kap.

– Amit tettem, azért tettem, mert úgy éreztem, ezt kell tennem. Nem a jó szóért, nem az elismerésért, hanem azért, mert a papi hivatásom ezt diktálta. Nem jár érte sem köszönet, sem elismerés. Ezt éreztem akkor is, s így vagyok ezzel ma is. Nem mondom, hogy nem esett jól a felém fordulás, mert jólesett. Mindenkinek köszönetet szeretnék mondani, akinek a fejében megfordult egy 84 éves katolikus atya, aki az egész életében csak annyit tett, azt tette, amit a lelkiismerete, és a belső értékítélete diktált – mondta Varjú atya, aki attól is boldog, hogy ezek az elismerések nem jártak anyagi juttatással.

Egyetlen szót is fölösleges hozzáfűzni a gondolataihoz…

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/31734/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?