Okos mérőórákkal a komfortosabb kerületért

A városvezetés számára fontos, hogy a kerület lakói minél komfortosabban érezzék magukat otthonaikban. Ehhez járulnak hozzá azok az okos mérőórák, amelyek révén a lakosok folyamatosan komplex tájákoztatást kapnak fogyasztásukról, amennyiben csatlakoznak az internet megfelelő oldalára. Az okos órákat nem minden kerületben szerelik még föl, de a XVIII-ban jóhéhány lakásban felváltják a hagyományos berendezéseket.

Decembertől nagyjából 60 ezer okos mérőórát telepítenek a főváros több kerületébe – köztük a XVIII-ba is –, ezek szolgáltatják majd az adatokat a víz-, gáz-, távhő- és áramfogyasztásáról.

Az „okos mérőórák” a hagyományos mérőórákkal szemben nem csak az aktuális fogyasztást tudják megmutatni, hanem a fogyasztás mértékét az egyes tarifaidőszakokra lebontva is.

A modern eszközökön tárolt adatokat egy okos mérési központ tárolja – ebben olyan számítógépes rendszerek és alkalmazások lesznek, amelyek segítségével a felhasználó egy internetes oldalon, vagy akár a mobiltelefonján is informálódhat a közüzemi fogyasztásáról.

Az újfajta mérőórák energiát is spórolnak majd, mégpedig úgy, hogy naprakész információt továbbítanak a fogyasztóknak és a közüzemi szolgáltatóknak egyaránt.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára elmondta, hogy a projekt egy országos, intelligens hálózati rendszer előkészítését szolgálja.

A KOM Központi Okos Mérés Zrt. projektjének megvalósítására 21 millió euró áll rendelkezésre, amelyet a kormány a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből származó jövedelemből biztosított az Európai Unió (EU) engedélyével – írta az MTI pénteken.

A projektet az EU folyamatosan ellenőrzi majd. Az okos mérőórákat a XVIII. kerületben is felszerelik.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/31868/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?