Országos versenyen remekeltek a kerületi diákok

A Haza és Haladás országos történelmi versenyen szép eredményt értek el a XVIII. kerület diákjai is. A verseny megrendezését a kerület önkormányzata támogatta.

A huszonegyedik Kerületi Diáknapok programjaként szervezett Haza és Haladás országos történelmi tanulmányi versenyen mérték össze a tudásukat az általános iskolák nyolcadikosai és a középiskolások november 17-én a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma és Továbbképző Központjában. Az idei megmérettetésen is sikeresen szerepeltek a kerületi diákok.

A Kerületi Diáknapok versenysorozat keretében Grünvald Mária történelemtanár, a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziuma és Továbbképző Központjának igazgatója 15. alkalommal szervezte meg a Haza és Haladás országos történelmi versenyt.

A szellemi viadalt, amire 36 csapat érkezett az ország minden tájáról, Galgóczy Zoltán alpolgármester nyitotta meg.

Az idén a következő témakörökből kellett felkészülniük a diákoknak: Kossuth Lajos, Batthyány Lajos életpályája, munkássága, a magyar reformkor, az 1848-as polgári forradalom, és a leverést követő megtorlás, a kiegyezéshez vezető út, a dualista berendezkedés.

A zsűri elnöki tisztét ezúttal is Závodszky Géza történész, az ELTE tanára, számos tankönyv szerzője töltötte be. A diákok két kategóriában (általános és középiskolai) mérték össze a tudásukat. Az első fordulóban írásbeli kérdésekre kellett válaszolniuk, a döntős csapatokra pedig szóbeli feladatok vártak. A döntőbe a legjobb öt általános iskolás és a legjobb öt középiskolás csapat jutott be.

Minden résztvevő oklevelet, ezüstből készült történelmi Magyarországot formázó medált, tollat, vászontáskát kapott a verseny emlékére. A szóbeli döntőbe jutott tíz csapat tagjait ezüstlánccal, és mai magyar címert ábrázoló medállal ajándékozták meg a szervezők.

A XVIII. kerületi tanulók idén is jól szerepeltek, ugyanis második, negyedik és ötödik helyezést értek el az Ady Endre Általános Iskola csapatai, ötödikek lettek Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Felnőttek Gimnáziumának diákjai.

Az országos történelmi versenyt a XVIII. kerületi önkormányzat támogatta.

 

Eredmények

Általános iskolások:

1. helyezett: Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola Juhéj csapata

2. Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola (Reggel 6-kor) felkelők csapata

3. Visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola Olivérek csapata

Középiskolások:

1. helyezett: Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium és Kollégium Kossuthkifli csapata

2. Salgótarjáni Szakképzési Centrum Szent Györgyi Albert Gimnáziuma Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, BKB csapata

3. Péchy Mihály Építőipari Szakgimnáziuma (Debrecen) Péchy csapata.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/31917/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?