Ilku János fotóművész a Pesti Műsorban

A XVIII. kerület megbecsüli értékes személyiségeit. Közéjük tartozik Ilku János fotóművész is, aki a Pesti Műsor legfrissebb számában szerepelt. Ez alkalomból fölelevenítjük munkássága fontosabb állomásait, elismeréssel adózva a városvezetés érzékenysége iránt, amellyel fórumot biztosít a kultúra országos hírű alkotóinak.

A nemrég a 70. születésnapját ünneplő Ilku János fotóművésznek nemrég nyílt meg 48. egyéni kiállítása a Pestszentimrei Közösségi Házban – a nagy érdeklődésre tekintettel utánajártunk, hogy ki is ő valójában.

A Pesti Műsor hétfő számában olvastuk, hogy Ilku János nem csupán Pestszentimre hírét öregbítette ország- és világszerte a munkájával, de helytörténeti dokumentációs munkában is meghatározó szerepe volt.

”Ilku János személyében olyan pestszentimrei lakos fotóművészeti munkásságának állomását örökíti meg a kiállítás, akinek egész családja Pestszentimre település kialakulásában, fejlődésében és civil életében igen jelentős, az utódok számára is példamutató szerepet játszott.” – írták a lapban.

A művész fekete-fehér képei tényfeltáró, szociografikus jellegűek, de színes fényképein pedig a szín és formavilág van középpontban. Elsősorban a montázs lehetőségei érdeklik, jellemző munkáira a lefényképezett valóság utólagos átalakítása.

A Pestszentimrén született Ilku János több hazai és külföldi kiállításon is bemutatkozott már, aktív tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének is.

Ilku János ezekkel a szavakkal írta le, milyen érzés számára montázzsal dolgozni:

”Montázst készíteni óriási, kalandos belső utazás. Teremtő lehetőség és egy nagy ívű szellemi kihívás, amely bonyolult lelki úton át a létrehozott műben testesül meg anyagi formában.”

Ilku János életútja:

1969-től fényképez. 1975-től a balmazújvárosi Fotóművész Alkotótelep rendszeres résztvevője; 1979: a Fiatal Fotóművészek Stúdiójának vendéghallgatója; 1981: Magyar Fotóművészek Szövetsége-tag. 1984-ben a Műemléki Társaság ösztöndíjasa Quedlinburgban; 1991-ben a Diósgyőri Vizuális Műhely alapító tagja; 1993-ban a Hortobágyi Alkotóház tagja.

A Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság Repülésoktató Központjának fotósa, filmese. Életművének nagyobb részét a Hortobágyon és környékén készített képek sora teszi ki. Fekete-fehér képein határozott tényfeltáró, szociografikus szemlélet uralkodik, de színes és színezett fényképein a szín- és formavilág fontosabbá válik a szociális töltésnél.

Elsősorban a montázs lehetőségei érdeklik, jellemző munkáira a lefényképezett valóság utólagos átalakítása.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/31934/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?