Új utasmóló építése kezdődik Ferihegyen

A XVIII. kerület számára is kedvező hír, hogy új utasmólót építenek Ferihegyen. Ez arra utal, hogy a légikikötő fejlődése továbbra is dinamikusan fejlődik. Öröm ez a XVIII. kerületnek is, hiszen a városrész sokat profitál a reptér közelségéből. Ughy Attila polgármester azon van, hogy minél több munkahely várja a kerületi lakosokat Ferihegyen, s a városrész cégeinek minél erőteljesebb kapcsolata alakuljon ki Magyarország elsőszámú légi kapujával. Nem véletlen, hogy a reptérkörnyéki fejlesztésekre irányuló klaszternek is avárosrész polgármestere a vezetője.

Kevesebb, mint egy hónap múlva elkezdődnek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. terminálhoz tartozó B utasmóló építési munkálatai, amelyekkel a repülőtér üzemeltetője a KÉSZ Építő Zrt-t bízta meg. Az összesen több mint 6 milliárd forintos beruházásról szóló megállapodást a héten írták alá és ez azt jelenti, hogy hat évvel a SkyCourt befejezése után a KÉSZ folytathatja a terminál további kiépítését.

10 000 négyzetméter – ennyivel bővül az utasforgalmi terület a B utasmóló megépítése után a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A beruházást a forgalom elmúlt években tapasztalható dinamikus fejlődése tette szükségessé. A nem-schengeni oldalon lévő B utasmóló fejlesztését teljes egészében a Budapest Airport finanszírozza és ez egyben azt is jelenti, hogy ezen az oldalon az alapszintű beszállókapuk (BBG – basic boarding gates) napjai meg vannak számlálva, hiszen az építkezés az ideiglenes létesítmény elbontásával kezdődik.

A Budapest Airport és a KÉSZ Építő Zrt. közötti szerződést a repülőtér részéről Jost Lammers vezérigazgató és Stephan Schattney, a műszaki központ igazgatója írta alá, míg a KÉSZ Építő Zrt. nevében a dokumentumot Szalados László vezérigazgató látta el kézjegyével. A B utasmóló megépítése 2017 januárjában kezdődik és várhatóan másfél évig tart.

A repülőtér B Termináljához csatlakozó 220 méter hosszú új épületszárny jelentősen növeli a repülőtér beszállókapu kapacitását. Az új, angolul Pier B elnevezésű mólót kifejezetten arra tervezték, hogy kiszolgálja a széles törzsű repülőgép-állóhelyekre megnövekedett igényt, összesen 27 új beszállókaput és 10 új utashidat kínál. A Pier B a jelenlegi trendeknek megfelelően maximális rugalmasságot nyújt, hiszen valamennyi beszállókapu-csomópont alkalmas lesz egyaránt utashidas, buszos, valamint gyalogos beszállítási módszer kialakítására.

„Nagy öröm és megtiszteltetés, hogy ismét együtt dolgozhatunk a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér további fejlesztésén.” hangsúlyozta Szalados László, a KÉSZ Építő Zrt. vezérigazgatója, az aláíráskor, majd hozzáfűzte: „Minden erőforrásunkkal és a szakembereinkkel azon leszünk, hogy az új móló az elvárt minőségben és határidőre elkészüljön.”

„Őszintén örülök, hogy a KÉSZ Zrt. lett a közbeszerzés győztese és velük köthettünk megállapodást, hiszen már a SkyCourt építésénél láthattuk, hogy megbízhatóan dolgoznak és a legmagasabb műszaki igényeknek is képesek megfelelni. Ráadásul a KÉSZ csapatának szakemberei már tudják, hogy mennyire sokféle elvárásnak kell megfelelni, amikor egy ekkora méretű építkezést irányítanak a repülőtér biztonsági zónájában belül.” – mondta Stephan Schattney, a Budapest Airport Műszaki Központ igazgatója.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/32479/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?