Új járda, csapadékvíz elvezetés, földút helyett aszfaltozás

Az újesztendő első jó híreinek egyike, hogy egyre több utca újul meg Pestszentlőrinc-Pestszentimrén. Az infrastruktúra fejlesztés a városvezetés szívügye, főleg a csatornázás befejezése után, így minden mozgósítható forrást igyekszik e területre összpontosítani. A Dugonics utcában például befejeződött a felújítás, a pestszentimrei Szövet utcában pedig minden adott ahhoz, hogy folytatódjanak a munkálatok. Utóbbi helyszínen a lakók régi vágya teljesül azzal, hogy az utcájuk szilárd útburkolatot kap.

A Szövet utcai felújítás kapcsán Lévai István Zoltán alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzat el akarja érni, hogy a kerület valamennyi utcájában aszfaltburkolaton lehessen közlekedni. – A csatornázás befejeztével itt a lehetőség, hogy szilárd burkolatot kapjanak a földes utcáink. A körzet képviselőjeként is szívügyemnek tekintem az Igric utca, Szövet utca és a Nagykőrösi út által határolt terület fejlesztését. Ez a régió is megérdemli, hogy az utcáiban 21. századi körülmények uralkodjanak – fogalmazott Lévai István Zoltán.

A Szövet utca burkolata az Igric utca és a kerület határa között már elkészült. Az alpolgármester azt is elmondta, hogy enyhíteni kell majd az útépítés befejeztével várhatóan növekvő autósforgalomból fakadó problémákat. Többféle megoldás is szóba jöhet, így a fekvőrendőrök kihelyezése vagy az utca egyirányúvá tétele.

Befejeződött a járdaépítés az Alacskai úton. Tavaly a Termény utcától az Alacskai út 78-as számig, idén pedig egészen a kerület határáig készült el a járda, amelynek hiányában korábban csak az úttesten lehetett gyalogosan közlekedni. Összesen 1100 méter hosszú járdaszakasz épült meg.

– Elsősorban a gyerekes családoknak köszönhetően gyarapodott a kerületrész lakossága. Járda hiányában nappal is nagy körültekintést igényelt a gyalogos közlekedés, éjszaka pedig egyenesen életveszélyes volt az úttest szélén menni – emlékeztetett a korábbi viszonyokra Dámsa József önkormányzati képviselő.

Az Igric utcában található régi temetőt még az 1930-as években vásárolta meg az akkor még önálló nagyközség. Pestszentimre 1950-es Budapesthez csatolásakor a sírkertet bezárták.

– A terület továbbra is a Fővárosi Temetkezési Intézet tulajdona, de az önkormányzat nevében tárgyalásokat kezdeményeztem annak hasznosításáról – mondta Lévai István Zoltán.

A kerület egyik legmélyebben fekvő utcájában, a Dugonics utcában éveken át gondot okozott a Jósika Miklós, a Margó Tivadar és a Madách Imre utcából lezúduló csapadékvíz. Az útpálya süllyedései miatt a csapadékvíz-elvezető rendszer nem tudott százszázalékosan üzemelni.

Kádár Tibor önkormányzati képviselő elmondta, hogy korábban rendszeresen előfordult, hogy közel egy méter magasságban borította el a víz a járdát, illetve a Dugonics utcában élők ingatlanjait.

– Ezt a problémát tavaly, a kerületben egyedülálló módon, zárt rendszerű csapadékvíz-csatorna kiépítésével oldotta meg az önkormányzat. A 20 millió forintos beruházást követően idén a teljes csapadékvíz-elvezető rendszerhez új útpálya épült. Az útpálya-szélesítést is magában foglaló építkezés során betonalappal és megfelelő eséssel ellátott szegélykövezett útszakasz készült, amelynek mindkét oldalán zöldsávot is kialakítottak, ahova tavasszal új fasort telepítenek. A járdafelületek a tervek szerint jövőre térkő burkolatot kapnak.

A képviselő körzetében több mélyen fekvő utca is található, ahol rendszeresen gondot okoz, illetve egyre több utcában már csak okozott az esővíz. Szinte pontosan egy évvel ezelőtt az Üllői út felől a Kossuth Lajos utca irányába lejtő Kosár utca felújítása fejeződött be.

A körzet fejlesztése ebben az évben is folytatódott. Ősszel a Kossuth Lajos utca páratlan oldalán mintegy 400 méter hosszan alakítottak ki új útszegélyt. A tavaly befejeződött csatornázást követően a Fővárosi Csatornázási Művek az utcában lévő szennyvízcsatornát átminősítette csapadékvíz-elvezetővé, így lehetőség nyílt arra, hogy a már meglévő, illetve a felújítás során kiépített víznyelőket a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. munkatársai bekössék a csatornába. Ide torkollnak egyébként a Kosár utca víznyelői is.

Az önkormányzat arra törekszik, hogy a csapadékvíz által leginkább sújtott utcákban a lehetőségekhez mérten minél előbb megakadályozza, hogy az összegyűlő víz további károkat okozzon. A tervek szerint jövőre megoldódik például a Parázs utca csapadékvíz-elvezetése is.

Kádár Tibor az utcák felújításával kapcsolatban többször is megemlítette, hogy folyamatosan kapja a lakóktól az elégedett visszajelzéseket, és hogy az sem utolsó szempont, hogy a megszépült utcáknak, a rendezett környezetnek köszönhetően a lakóingatlanok értéke is növekedésnek indult. A felújítások során az úttest és a járda között lévő zöldsávokra is figyelmet fordít az önkormányzat. Ahol csak lehet, így a Dugonics utca mellett a Kossuth utcában is, fasor telepítésével teszik esztétikussá a környezetet.

1
https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/32876/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
MAGYAR VÉDELEM 2017-01-01 20:57:03
AZ ÚTHÁLÓZAT POCSÉK! EZ KEVÉS!--MI A CÉL?!--AZ ORSZÁG,VAGY MULTI CÉGEK,ÉS A NEMLÉTEZŐ ÁLADÓSÁG TÖRLESZTÉSE?!--FIDESZ?!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?