Bécsben, Berlinben, Rómában is sikeres koncertek lennének

Az év kiemelkedő, hagyományos zenei élményeket kínáló rendezvénye most is tartalmas kikapcsolódást és változatos szórakozást kínált minden korosztálynak Pestszentlőrinc-Pestszentimrén. Ughy Attila polgármester ünnepi beszédében kiemelte, hogy zenehallgatás közben olyan világba érkezünk, ahová mindig is el szerettünk volna jutni, csak éppen a mindennapok zajai és pörgő-forgó fényjátékai megakadályoznak bennünket ebben.
A repertoárból a komoly darabok mellett nem hiányoztak a könnyedebb kompozíciók sem.
Már megszokhattuk, hogy ha elérkezik az újév, akkor készülhetünk az újévi koncertre, amely az egyik legfontosabb kulturális esemény Pestszentlőrinc-Pestszentimrén.
A hangversenyt az est „zenei idegenvezetője” Konkolyné dr. Kovács Ilona zenetörténész, a zeneiskola tanára nyitotta meg, aki szórakoztatóan kalauzolta végig a közönséget a komolyzenei utazáson. Általa nemcsak a zeneszerzők életét, munkásságát egy-egy mű történetét ismerhettük meg, hanem szórakoztató érdekességeket is hallhattunk…
A vendégeket Bán Réka, a Dohnányi zeneiskola igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy tavaly megfogadta, hogy még aktívabb részese lesz az idei újévi koncertnek. Az egyéves szorgalmas tanulás után most debütált az Ifjúsági Fúvószenekar tagjaként.
– Ezzel az volt a szándékom, hogy megmutassam, hogy a közösségben való muzsikálás felemelő élményekkel gazdagítja az embert, és soha nem késő új dolgokat tanulni – mondta.
Ughy Attila polgármester hangsúlyozta továbbá: – Azt, hogy mi itt minden évet ilyen élményekkel kezdjük, kerületünk művészeinek, művésztanárainak, művésztanoncainak kell megköszönnünk. Olyan fellépésben, fellépésekben van részünk, amelyek nemcsak Budapest koncerttermeiben, hanem akár Európa kulturális zsongásától híres városaiban, Rómában, Bécsben, Berlinben, Párizsban is megállhatnák a helyüket. Talán ezért nincs hozzá elég szó, hogy kifejezzem azt a büszkeséget, amelyet akkor érzünk, ha tehetségeink tudásában, játékában gyönyörködhetünk.
Másfél évtizedes hagyománya van már a kerületünkben a Dohnányi Zeneiskola újévi hangversenyének. A 2002-es induláskor a Karinthy Gimnázium adott otthont az eseménynek, később az újonnan felépült Pestszentimrei Sportkastély, illetve a Lőrinci Sportcsarnok – e kettő máig váltakozva szolgál a koncert helyszínéül.
A hangverseny első részében a Dohnányi Ernő Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara szórakoztatta a nagyérdeműt, elhangzott többek között Jan Hadermann Erasmus Tales 3. tétele, Zempléni Lászlónak az európai népdalok ifjúsági fúvószenekari feldolgozása Utazás Európában címmel.
A műsor második felében az Ifjúsági Szimfonikus Zenekar játszott, mellettük olyan kiváló vendégelőadók is színpadra léptek, mint Bátki Fazekas Zoltán, a Magyar Operaház magánénekese, valamint Szenthelyi Miklós Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész volt tanítványa, Rigó Tamás, az Operaház és a Magyar Virtuózok Kamarazenekarának művésze, és jelenlegi tanítványa Kuti Róbert, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. A két utóbbi zenész tolmácsolásában csendült fel Johann Sebastian Bach kettősversenye.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/33034/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?