A Kodály-módszert tanulták a japánok Pestszentlőrincen

Pestszentlőrinc-Pestszentimre városvezetése régi ápolója a kultúrának. Igyekszik a városrésznek olyan körülményeket teremteni, amelyben hazai és külföldi művészek egyaránt otthon érzik magukat. A munkának meg is van az eredménye.

Távol-keleti vendégeket fogadott a Vörösmarty iskola. A japán pedagógusok a Kodály-módszer gyakorlati alkalmazására voltak kíváncsiak.

„Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is.”– vallja Kodály Zoltán. Hozzáteszi: – „Nem sokat ér, ha magunkban dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben mind egyek lehetünk. Akkor mondhatjuk majd csak igazán: Örvendjen az egész világ.”

Mindezt a Távol-Keleten, Japánban is tudják. Az ott dolgozó pedagógusok közül néhányan a hatvanas években jártak először a pestszentlőrinci Vörösmarty iskolában. Az azóta eltelt közel húsz évben rendszeresen visszatérnek, hogy jobban megismerjék a Kodály-módszer alkalmazását, amelynek a Vörösmartyban jelentős hagyományai és eredményei vannak.

Japánban nagy az érdeklődés a magyar kóruskultúra, a zenei nevelés és a Kodály-módszer iránt. Szeretnének tőlünk tanulni, s ellesni a titkot: miért sikeresek énekkaraink, s miért szeretnek gyermekeink közösségben énekelni.

Januárban ismét vendégeket fogadott az intézmény a felkelő nap országából, zenetanárok vettek részt Molnár Zsuzsanna első és negyedik osztályban tartott énekóráin, majd Gyombolai Bálint mutatta meg, ő hogyan dolgozik az idősebb korosztállyal.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/33242/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?