Gazdag könyvtár nyílt Pestszentimrén

Ughy Attila polgármester gondolataiból egyértelművé válhat, milyen fontos a városvezetés számára a kultúra, hogy a város szélén élő emberek is minél közelebb legyenek a forráshoz, minél kényelmesebben érjék el akár a könyvtárat, akár a színházi előadást. „A Pestszentimrei Közösségi Ház minden szeglete a kultúráról, a színvonalas szolgáltatásról szól. Az új könyvtár kialakításának költségeit is azzal a céllal vállaltuk, hogy imrei barátaink itt helyben egy igazi kulturális centrum haszonélvezőivé válhassanak.”

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókja a közösségi ház első emeletén talált fényesebb, modernebb otthonra.

A sors kegyetlenül átírta a Pestszentimrei Közösségi Házban január 23-án délután megtartott könyvtáravatás ünnepi forgatókönyvének kezdő sorait. A megnyitó résztvevői egyperces néma felállással és gyertyagyújtással emlékeztek meg a tragikus kimenetelű veronai autóbusz-baleset áldozatairól.

A Himnuszt követően az összefogás kiváló példájaként emelte ki a XVIII. kerületi önkormányzat és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) együttműködését Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese:

– Mi mással magyarázható ez a könyvtáravatás? Tudatos munka, a kerületi igények figyelembevétele, a kreatív energiák hasznosítása, értelmezésem szerint ilyen egy valódi összefogás. Erre a kerületre igen jellemző a sport és a kultúra kiemelt támogatása, és ma is hozzátettek valami fontosat a kulturális vagyonhoz. Bármelyik kerület büszke lehetne egy ilyen szép, jól felszerelt könyvtárra, arról nem is szólva, hogy a legifjabbakra is gondoltak, nekik is jutott egy vitorlás hajóval felszerelt mesesarok. Köszönet Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak.

– Nehéz most megszólalni. A tragikus baleset áldozataira örökké kegyelettel gondolunk. Tudomásomra jutott, hogy kerületi gyermek is ült a buszon… – Ughy Attila egy mély sóhajtás után az imrei emberekkel szemben fennálló adósságra utalt: – A Pestszentimrei Közösségi Ház minden szeglete a kultúráról, a színvonalas szolgáltatásról szól. Az új könyvtár kialakításának költségeit is azzal a céllal vállaltuk, hogy imrei barátaink itt helyben egy igazi kulturális centrum haszonélvezőivé válhassanak. Reményeink szerint ezzel a kulturális adósságunkat is letudhatjuk.

A polgármester érdekességként hozzátette: talán nem mindenki tudja, hogy az első imrei könyvtár megnyitása egy helyi pék feleségének köszönhető. Azt is megemlítette, hogy a jövő hét is tartogat meglepetést, színházi előadást tartanak a közösségi házban.

– Telt házat kívánok, már csak azért is, mert a legközelebbi kőszínház mintegy tizenöt kilométerre van Imrétől – zárta a köszöntőjét.

– Vannak helyzetek, amikor a számok nem untatnak, sőt egyértelműen megmutatják, itt bizony fejlődnek a dolgok – kezdte a tájékoztatóját Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója, így folytatva: – A pestszentimrei könyvtár több mint 22 ezer 2016. évi kölcsönzéssel büszkélkedhet, amiből a tizennégy éven aluliak jócskán kivették a részüket. Ez az adat több, mint reménykeltő. A közösségi ház programjait sokan látogatják, azok igen népszerűek, így nem tűnik lehetetlen feladatnak a könyvtári tagok számának folyamatos növelése. Fodor Beatrix könyvtárvezető különleges figyelmet fordít a legfiatalabb korosztályra, játékos vetélkedők, bábelőadások, mesefelolvasások, ismeretterjesztő fejtágítók és rajzversenyek szervezésével teszi még élvezetesebbé az itt töltött időt. A könyvtár nyitvatartási ideje megnőtt, heti huszonnégyről harminc órára.

Ezt követően a könyvtár vezetőjének javaslatára ajándékot és emléklapot adott át Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Ughy Attila és Fodor Péter a könyvtár legifjabb tagjának, a mindössze egyéves Suba Andrisnak, a leggyakrabban kölcsönző Fülöp Domonkosnak, aki szinte már minden ifjúsági könyvet kiolvasott, Tóth Dezsőnének, aki évtizedek óta kitart a könyvtár mellett és a Szentirmai családnak, amelyből öten is könyvtári tagok.

Miután a főpolgármester-helyettes, a kerület polgármestere és a FSZEK főigazgatója közösen átvágta a nemzeti színű szalagot, a kíváncsi gyermeksereg másodpercek alatt megtöltötte a mesesarok kipárnázott hajócsodáját. A könyvtárban, ahol katonás rendben vár kikölcsönzésre mintegy 12 ezer kötet – mert hát ennyi fér el 130 négyzetméteren – még érezhető volt a felújítás friss tisztaságillata. Az avatás után a számítógépek még offline állapotban pihentek, de lassan-lassan megérkeztek a lejárt határidejű könyvek is a gazdáikkal együtt, azaz beindult a könyvtár megszokott munkarendje.

A megnyitó ünnepségen Lévai István Zoltán és Galgóczy Zoltán alpolgármester mellett Mester László és Molich Endre korábbi polgármester is részt vett. A műsorban fellépett Draskóczy Zoltán gitárművész és Cellako Zoltán szavaló, a Szenczy Molnár Albert Református Általános Iskola 7. osztályos tanulója.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/33510/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?