Oscar-díjas lehet a XVIII. kerület

Világraszóló kulturális dicsőség küszöbén áll Pestszentlőrinc-Pestszentimre. Ha Fortuna rámosolyog, akkor a kultúra ápolásáért oly sokat áldozó városrészben felnőtt fiatalember Oscar-díjat hozhat haza a kerület büszkeségeinek relikviáit bemutató képzeletbeli vitrinjébe. Vasárnap együtt szurkolhatunk érte.

Deák Kristóf Mindenki című filmje is versenyez az Oscarét február 26-án. A fiatal rendező a kerületben nőtt fel, itt kezdte meg nemzetközi karrierjét. A Brassó utcai iskolába járt, és információink szerint a filmkészítés alapjait is egy kerületi műhelyben sajátította el.

Komoly sikereket értek el az elmúlt években magyar filmes alkotók. Tavaly Nemes Jeles László Saul fia című alkotása miután elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját, az Egyesület Államokban elhozta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-ot, majd ugyanebben a kategóriában az Oscart is. Ezt a magyar filmesek közül legutóbb Szabó István kapta meg 1982-ben a Mephistóért. A harmadik magyar Oscar-díjas Rófusz Ferenc, aki 1981-ben A légy című animációs rövidfilmjével vívta ki az Amerikai Filmakadémia elismerését. Jelölésig többen eljutottak már, például Jankovics Marcell 1975-ben a Sisyphusszal, vagy M. Tóth Géza 2007-ben a megelőző években megszámlálhatatlan díjat elnyerő Maestróval.

Az idei is erős éve a magyar filmgyártásnak, hiszen Enyedi Ildikó Testről és lélekről című játékfilmje a napokban nyertre el Berlinben az Arany Medvét, azt pedig egy hónapja tudjuk, hogy Deák Kristóf Mindenki című munkája versenyben van Los Angelesben.

Deák Kristóf 2006-ban diplomázott a Színház és Filmművészeti Egyetemen, de már az egyetemi évek alatt is számos produkcióban dolgozott, így tagja volt például Steven Spielberg nagyrészt Magyarországon forgatott München című filmje vágóstábjának. 2009-től Londonban élt és tanult, azóta főleg ott és Budapesten forgat.

Az Oscarra jelölt Mindenki nagyobb részét a Brassó iskolában forgatták, ezért ne csodálkozzon, aki ráismer egy-egy lépcsőfordulóra, terembelsőre.

Vasárnap este szurkoljunk együtt Deák Kristófnak!

A filmet 26-án este 21 órától a Duna tévén nézhetik meg!

A film előzetese.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/34181/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?