Elhunytak Örményországban

A magyar történelem újabb mementóját avatták föl a XVIII. kerületeben. Azon a magyar katonák neve olvasható rajta, akik határainkon kívül, szörnyű körülmények között vesztették életüket. Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata róluk sem feledkezett meg.

Az Örményországban hadifogságban elhunyt magyar katonák neveit láthatjuk a városrész legújabb emlékművén, amit a napokban avattak fel a pestszentlőrinci Uzsok téren.

Az új alkotás a 2002 óta álló örmény-magyar katonai emlékműhöz tartozik. Megszületése a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt pályázati támogatásnak köszönhető.

Az emlékművön nem kevesebb, mint 223 magyar hadifogoly neve, valamint örményországi nyughelyük is szerepel. A névsort a XVIII. kerületi Örmény Nemzetiségi Önkormányzat pontosította a Honvédelmi Minisztérium közreműködésével – olvastuk a Magyar Demokrata március 8-i, szerdai számában.

Az új alkotás rohamsisakos, tarackágyús, puskát és katonai bakancsokat ábrázoló faragások díszítik.

“Fontos, hogy végre beszélhetünk, olvashatunk, tanulhatunk és taníthatunk arról a sok százezer magyar állampolgárról, akiket a Szovjetunió katonai és belügyi szervei különböző internáló-, hadifogoly-, átnevelő- vagy Gulag-táborba hurcoltak. Ahol aztán embertelen körülmények között, túlhajtott munkában hamarosan vagy pár év szenvedés után a legtöbben meghaltak” – mondta az avatáson Szarvas Attila alpolgármester.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/35814/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?