A mandalák megnyugtatják a lelket

A művészetpártoló városvezetés a mandalák nyújtotta művészeti élményhez teremtett feltételeket a XVIII. kerületben. A mandala egy szimmetrikus meditációs kép, amelyet geometrikus alapformák építenek fel. Olyan művész munkái láthatók a kiállításon, aki a sport terén is kiemelkedőt alkot, képes lefutni a maraton távot.

Halász Alexandra Selyemképek, mandalák című kiállítása március 8-án nyílt meg a Pestszentimrei Közösségi Ház galériájában.

– A selyemfestés ázsiai eredetű technika, a mandalák viszont az egész világon készülnek. E kerek ábrákra nézve megnyugszik a szem. Minden hópehely, minden virágkehely, minden rózsaablak egy-egy mandala – fogalmazott Halász Alexandra, a kiállításának meghívójának hátoldalán. Alexandra muzeológusként dolgozik a Bélyegmúzeumban, emellett feng shui-szakértő, könyveket ír, könyvborítót és ékszert tervez, fest és többször nyert fotópályázaton.

A neve ismerősen cseng Pestszentlőrinc-Pestszentimrén, ugyanis láthattuk itt már a selyemfestményeit, és a „zen” verseire készített képeit, és a Szent Jakab-zarándokúton készített fotóit. (A Camino Francest, a francia utat 2010-ben, az El Camino Nortét, az északi utat 2011-ben járta végig.) Több alkalommal tartott nagysikerű előadást is a kerületben. De, ahogy Alexandra mondja, ez a „jéghegy csúcsa”, mert sok minden mással is foglalkozik, így például rendszeresen jár túrázni, futni is. Büszke rá, hogy kétéves felkészülés után tavaly sikerült lefutnia a maratont.

Azonban visszatérve a sokoldalú művész jelenlegi kiállítására, ezúttal ismét láthatjuk a legújabb selyemképeit és mandaláit, amelyek a hosszú, hideg és szürke tél után a gyönyörű színeivel szívünket-lelkünket megmelengetik. – A barátnőm egy alkalommal csajos, festős házibuli keretében selymet festett, és én is kedvet kaptam hozzá – mesél a kezdetekről Alexandra. – A selyem nagyon hálás anyag… Lehet, hogy nem olyan lesz, mint amilyent először elképzeltem, de biztos, hogy szép lesz a végeredmény.

Évek óta festek a selyemképek mellett mandalákat is. Az ábrákat megtervezem, de a színeket nem szoktam előre meghatározni, mert azok menet közben úgy is adják magukat. Nagyon megnyugtató, meditációs élmény ezeket festeni. Remélem, hogy akik megtekintik a képeimet, azokra is hasonló hatásal lesz.

Gáll Gregor, nemzetközi hírű szobrászművész meleg szavakkal nyitotta meg a kiállítást, Bakos Tünde kotón, Pócsik Viktor furulyán működött közre.

A mandala elkészítése, rajzolása és színezése segíti a koncentrációt, kiegyensúlyoz, pihenteti a szellemet, lecsendesíti az érzelmeket. Nem véletlen, hogy a mandalafestést a modern pszichoterápia is felhasználja gyógyító módszerei sorában. A selyem a selyemhernyó által készített finom, fehér szálakat ötezer éve használja fel az emberiség szövetkészítés céljára. A hernyóselymet Kínában fedezték fel, az első selyemgubókat kb. kétezer éve csempészték Európába. Megdöbbentő szám: egy gubóból 690 méter szál.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/36194/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?