Blogolj!

Otthonteremtés tegnap és ma

A családi otthonteremtési kedvezmények felhasználása idején, amikor régen látott mértéket ölt nemcsak a XVIII. kerületben hanem az egész országban az építkezés, érdekes visszapillantani a múltba. Az otthonteremtés izgalmas történetének egy meghatározó szeletét dolgozza föl az a kiállítás, amely Pestszetlőrinc-Pestemszentimrén tekinthető meg. A városvezetés nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy egy kerületi múzeum közreműködésével az Óbudán kiállított dokumentumok révén összevethetők legyenek a múlt emlékei a jelen tapasztalataival.

Tomory Lajos Múzeum több fotóval és dokumentummal járult hozzá a Kassák Múzeum Tettek ideje című kiállításhoz, amely a Lakhatási mozgalmak a 20. században kiegészítő címet viseli. A Kassák Múzeum és a Közélet Iskolája részvételi alapú kiállítása a huszadik század elejétől az 1989-es rendszerváltásig tekinti át a különböző lakhatási mozgalmakat. A Tomory Múzeum a Házépítő kalákák című kiállítási egységhez adott anyagot.

A Kádár-korszak intézményesített közösségi munkaformájának, a társadalmi munkának egyedülálló példája a XVIII. kerületi ifjúsági szövetkezeti lakótelep (KISZ-lakótelep, Szentlőrinc-telep) építése. Létrehozásával a fiatal házasok lakáshoz jutását kívánták segíteni. A kerületi KISZ-bizottság kezdeményezésére indított közösségi építkezés 1965-ben kezdődött, 1970-ig 1800 lakás építését tervezték, az utolsó, tízemeletes lakóházat végül 1974-ben adták át. A szövetkezeti tagok 2000 munkaóra teljesítését vállalták.

A Tomory Lajos Múzeum által a kiállításhoz adott fényképeken és dokumentumokon keresztül a látogatók végigkövethetik a lakótelep születését a tervezéstől az épületek átadásáig és a lakások kisorsolásáig. A lakótelep történetének fényképes dokumentációját Torma Imréné, az egyik első lakó meghallgatható személyes visszaemlékezése egészíti ki.

„A Közélet Iskolája a kirekesztésben élő emberek aktív társadalmi részvételét támogatja. 2015-ben kutatást indítottak hajléktalanságban és lakhatási szegénységben élők részvételével. Azt vizsgálták, kik és milyen módon szerveződtek Budapesten azért, hogy a társadalom széles rétegei a kor elvárásainak megfelelő, emberhez méltó körülmények között élhessenek. Ráirányították a figyelmet napjaink azonos célú törekvéseire és az aktuális lakhatási problémákra.

A kutatás eredményeit egy utazó kiállítás és számos műhelybeszélgetés keretében tárták a nyilvánosság elé szociális és közösségi intézményekben és köztereken, hogy elérjék azokat, akiknek ma is hasonló nehézségekkel kell szembenézniük” – olvasható a Kassák Múzeum honlapjának kiállításismertetőjében.

A kiállítás 2017. április 2-áig tekinthető meg a Kassák Múzeumban (1033 Budapest, Fő tér 1., Zichy-kastély)

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/36200/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?