Versekről és hazaszeretetről a Magyarság Házában

A kerületnek mindig is fontos volt ez az irodalmi megmérettetés, hogy a fiatalok a versek segítségével is tanúbizonyságot tegyenek a hazaszeretetről. A szép szavalatok mellett vigyük magunkkal a hazaszeretet ügyét is. A szavalóverseny hagyományának megőrzése, örökségének továbbvitele közös küldetésünk – hangsúlyozta Ughy Attila polgármester az országos szavalóversenyen.

A Hazafias költészet a magyar irodalomban címmel 22. alkalommal megrendezett országos szavalóversenyen szép kerületi siker született két első és egy harmadik helyezéssel. Harminc iskolából – köztük egy a Felvidékről, hét a kerületből – három korcsoportban csaknem százan verseltek március végén a Magyarság Házában.

A pestszentlőrinci Vörösmarty Mihály Ének-zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium huszonkét évvel ezelőtt indította útjára a szavalóversenyt, amely időközben városiból országossá nőtte ki magát. A rendezvény főszervezője azóta is a Vörösmarty iskola, a kerületi önkormányzat hathatós támogatásával.

A főszervező lőrinci iskola igazgatója, Pásztor Józsefné Reményik Sándor szavaival köszöntötte a diákokat, akik „versekkel teszik szebbé a napjaikat”.

– Versenyünk minden évben új arcát mutatja be a magyar költészet kimeríthetetlen témájának: a hazaszeretetnek, a hazafiasságnak – mondta az intézményvezető. – Ebben az évben, ha lehet, mindez talán még aktuálisabb, hiszen a hatvanéves jubileumi ünnepségsorozat keretében emlékezünk országszerte az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire, áldozataira. Szeretném, ha ma úgy távoznátok innen, hogy gazdagodtatok valamivel, ami csak a tietek. Útravalóul Kányádi Sándor szavait választottam: „Szaporodjon ez az ország Emberségbe’, hitbe’, kedvbe”.

Az egész napos szavalóverseny hallgatói és a neves színészekből és pedagógusokból álló zsűri is gazdagodott a csaknem száz diák meghallgatása után. Kautzky Armand kiemelte a rendezvény magas színvonalát, majd a következőt mondta:

– Örülünk, hogy még mindig vannak gyerekek, aki szeretik és értik is a verseket.

A kerületből hét tanintézmény indított versmondókat, ezen belül a Vörösmarty hatot. Közülük a nyolcadikos Bauer Gergő első, az ötödikes Kökény Alexandra harmadik, a Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola hatodikos tanulója, Seres Máté pedig szintén első lett a kategóriájában. A győztesek az ajándék mellé Vörösmarty-emlékplakettet kaptak.

A rendezvényt az önkormányzaton kívül többek között a Külső-pesti Tankerületi Központ és az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége támogatta.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/36781/pics/lead_800x600.jpg
hazaszeretet,költészet,Ughy Attila,versverseny
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?