Tudásverseny a forradalmak városáról

A városvezetés volt az egyik ötletgazdája annak az évtizedes múltra visszatekintő tanulmányi versenynek, amelyet most is nagy sikerrel rendeztek meg, s amelyet komoly országos részvétellel tüntettek ki a diákok. A zsűri elnöke Lomnici Zoltán jogtörténész, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke volt.

Zalaegerszegtől Budapesten át Nyíregyházáig az ország számos pontjáról érkeztek általános és középiskolás diákok Pestszentlőrincre, az idén április 6-án megrendezett Honismereti Történelmi Tanulmányi Versenyre. A 112 résztvevő több mint 50 csapatot alkotva adott számot tudásáról a ”Budapest a forradalmak városa” című vetélkedésen.

Az 1848-49-es és az 1956-os forradalom és szabadságharc ismert eseményeiről, résztvevőiről, ikonikus személyiségeiről feltett kérdések az eseményeknek az átlagosnál mélyebb ismeretét követelték meg a résztvevőktől. A zsűri elnöki tisztséget Lomnici Zoltán jogtörténész, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke vállalta el, és elismeréssel nyilatkozott a gyerekek felkészültségéről, és örömtelinek tartotta, hogy az ország szinte minden pontjáról érkeztek versenyzők.

– Annak ellenére, hogy például az 1956-ban a forradalom és szabadságharc közvetlenül nem volt sikeres, mert a szovjet csapatok leverték, nem múlt el nyomtalanul. Moszkvában is megértették, hogy a magyar néppel nem lehet azt megtenni, amit a környező népekkel, mert a mi forradalmaink, nem bársonyosak. Itt z életüket is számottevő tömegek hajlandóak feláldozni a szabadságért. Fontos, hogy a gyermekeinkben éljen a hagyomány, a fiatalok lelkét megérintsék a történelmi események. Az ehhez hasonló vetélkedők alkalmasak arra, hogy felhívják a figyelmet az évtizedekkel ezelőtt Magyarországon történtekre.

Az évtizedes múltra visszatekintő tanulmányi verseny egyik ötletgazdája Galgóczy Zoltán alpolgármester, aki egykori munkahelyén, a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Felnőttek Gimnáziumában köszöntötte a résztvevőket.

– Nagy öröm, hogy évről évre egyre több csapat érkezik a történelmi tanulmányi versenyre. Fontosak ezek a tudáspróbák, mert a múlt megismerése nélkül a jelenben nem tudunk reális döntéseket hozni. Kell, hogy egészséges nemzeti öntudattal rendelkezzenek a fiatalok, és hiszek abban, hogy rendkívül hasznosak az ilyen versenyek, amelyek a magyar múlt, a történelem dicső fejezeteit elevenítik meg.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/37131/pics/lead_800x600.jpg
forradalmak város
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?