A közösségteremtő helytörténet

A Lónyaytelep történetéhez, névadójához, az egykori pénzügyminiszter, miniszterelnök személyéhez is közelebb kerülhetnek azok az érdeklődők, akik részt vesznek a városvezetés által hagyományosan támogatott várostörténeti programon. A helytörténet iránti érdeklődés jó közösségteremtő erőnek bizonyult Pestszentlőrincen.

Ebben az évben is sok látnivalót, helytörténeti érdekességet kínál az Urbitális Majális programsorozat keretében immár hagyományossá vált várostörténeti séta azoknak, akik 2017. május 27-én, szombaton ellátogatnak Pestszentlőrincre.

„Legyünk hűek az örökséghez” szlogennel szervez évről évre várostörténeti sétákat a XVIII. kerületben Heilauf Zsuzsanna, a Tomory Lajos Múzeum vezetője és Kardos Gábor a Települési Értéktár Bizottság tagja, egykori önkormányzati képviselő. A májusi séta témája a Lónyaytelep kulturális öröksége lesz.

A túra a Múzeumsaroktól indul 15 órakor. A Kossuth téren az evangélikus és református templom, illetve a Sztehlo Gábor Gimnázium épülete, majd a sétát folytatva a Dohnányi Zeneiskola jelenthet érdekes fotótémát.

A Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskolában épületbejárásra is lesz lehetőség, ezért a szervezők kérik, hogy aki eljön a történeti sétára, előzetesen regisztrálja magát a Tomory Lajos Múzeum 290-1585-ös telefonszámán, vagy a muzeum@muzeum18ker.hu e-mail címen.

– A fentieken kívül szeretnénk még meglátogatni a miklóstelepi Szent József kápolnát az Ibolya utcában, és felkeressük a Lónyay-villát is, amit Lónyay Menyhért, a Monarchia egykori pénzügyminisztere, későbbi miniszterelnök építtetett magának nyaralóként – tájékoztatott a helytörténeti séta további útvonaláról Kardos Gábor.

A program a tervek szerint a Budapest-Cegléd-Szolnok vasútvonal pestszentlőrinci, műemléki jellegű állomásépületénél ér véget. A jó megközelíthetőség miatt 1877-ben már 16 villa állt a környéken, a volt miniszterelnök barátainak ugyanis megtetszett a fővároshoz közeli, csendes, nyugodt környezet. Lónyay kétholdas, erdős parcellákat adott el számukra. Ezzel kialakult Pestszentlőrinc első településrésze, a Nyaralótelep vagy Villatelep, azaz a mai Lónyaytelep. A vasútállomás megépítése pedig nagyban hozzájárult a település várossá fejlődéséhez.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/37326/pics/lead_800x600.jpg
Helytörténet,Lónyay-telep,Miklóstelep,Tomory Lajos Múzeum
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?