Budapest leghosszabb útja és a szeretet

Budapest leghosszabb útját, amely több városrészt szel keresztül, minden érintett kerület magáénak érzi. Az Üllői útról szóló kiállítás kapcsán Ughy Attila polgármester szavaiból is a szeret hangja csendült ki. Azé a szereteté, amely kitörölhetetlenné teszi ezt a fontos közlekedési útvonalat nemcsak az ott élők, de valamennyi fővárosi lakos emlékezetéből.

Stílszerűen az Üllői útra néző Pavilongalériában rendezte meg a Tomory Lajos Múzeum a Pestszentlőrinc, Üllői út című kiállítást.

A megnyitóünnepségen ezekkel a szavakkal kezdte a köszöntőjét Ughy Attila: – Budapest leghosszabb útját, a közel 18 kilométeres Üllői utat érthető érzelmi okokból több kerület is sajátjának tekinti. Ezzel mi is így vagyunk. A polgármester a folytatásban az út történetéből adott ízelítőt. A lőrinci polgárok valamikori kedvelt sétateréről érezhető nosztalgiával mesélt. Ezt követően az iparosodás Üllői utat érintő változásai kerültek terítékre, kiemelve a téglagyár szerepét.

– A jelen nem az Üllői út legdicsőségesebb időszaka. Napjainkban az önkormányzat előtt nem állnak sorban a befektetők egy-egy jó üzlethelyiség megszerzésének reményében. Vannak, akik a parkolóhelyek, vannak, akik a gyalogos forgalom hiányára panaszkodnak. Gyakran mondjuk, hogy ha az Üllői út mesélni tudna… Hát, ez a kiállítás mesél főutunk múltjáról, jelenéről, elfeledtetvén napjaink problémáit. A mi főutunk számos új és meglepő információt tartogat. Ezen felfedező időutazáshoz kívánok sok meglepetést és jó szórakozást – fejezte be a köszöntőjét a polgármester.

A kiállítást megnyitó Jankovits Vera kerületi főépítész mondataiból az Üllői út és környéke ismert és kevésbé ismert épületeinek szeretete csengett ki. A főépítész a kiállítás innovatív, praktikus technikai megoldásait méltatta, azt ahogyan bemutatják az Üllői út és az arra merőleges utcák nevezetes épületeit.

A tárlat megszervezése és létrehozása Fodorné Nagy Veronika történész, muzeológus munkáját dicséri.

Az érdeklődők figyelmébe ajánljuk, hogy a megnézésre érdemes kiállítás szeptemberig látható.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/37559/pics/lead_800x600.jpg
Fodorné Nagy Veronika történész,iparosítás,Tomory Lajos Múzeum1,Ughy Attila,Üllői út
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?