Arany Jánosról dalban, prózában

Az Ughy Attila polgármester vezette XVIII. kerületi önkormányzat támogatásával megvalósuló kulturális programsorozat felső tagozatos diákoknak szóló előadása során az egyes művek között azok keletkezéséről, illetve Arany János életéről is több érdekességet megtudhattak a nézőtéren helyet foglaló iskolások.

A 200 éve, 1817. március 2-án született Arany Jánosra emlékezett a Nevesincs Színház „Az életet már megjártam” című előadása a Kondor Béla Közösségi Házban. A költő több ismert lírai, illetve elbeszélő költeményének részlete is elhangzott, a művészek a prózai szöveget olykor dalban adták elő.

A társulat a közösségi házban március 24-én már előadta a Toldi ballada színpadi változatát, amiből némi műelemzéssel kiegészítve a május 5-i emlékműsorban is elhangzott néhány részlet.

Arany János életútjának elmesélése közben a hatalmas erejű Toldi Miklós mellett a nézőtéren ülő gyerekek gondolatban a Rab gólya szegett szárnyú madarával is találkozhattak, és megismerkedhettek János pap országával.

Az 1992-ben alakult Nevesincs Színház magyar irodalmi műveket és történelmi eseményekről szóló darabokat is felölelő repertoárja évtizedek óta az iskolai irodalom- és történelemoktatás szemléltetőeszköze. Az előadások célja az, hogy színházi élményt nyújtson a gyerekeknek, illetve kézzelfoghatóbbá tegye a sokszor száraznak tűnő iskolai tananyagot.

Az önkormányzat által támogatott, óvodásoknak és általános iskolásoknak szóló színházi előadássorozat záró programja május 26-án lesz a Kondor Béla Közösségi Házban. A Cakkumpakli Színház Boldog pillangó című bábelőadását 10 órakor az óvodások, 15 órakor pedig az általános iskolák alsó tagozatos tanulói tekinthetik meg.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/38240/pics/lead_800x600.jpg
Arany János,Nevesencs Színház,programsorozat iskolásoknak
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?