Százharminc évig kellene élnie

Pestszentlőrinc-Pestszentimre városvezetése nagy alázattal tekint a tudásra, a különböző tudományok művelőire. A városrész két alpolgármestere is részt vett azon a kiállításmegnyitón, amelyet a 90 éves mérnöktanár életművéből rendeztek, aki szerint százharminc évig kellene élnie, hogy minden ötletét megvalósítsa.

Mészáros Sándor vasdiplomás okleveles vegyészmérnök, vákuumelektronikai szaktanácsadó május 8-án töltötte be a 90. életévét. Ebből az alkalomból ezen a napon nyílt életmű-kiállítása a Zila Kávéházban.

Az érdeklődők Mészáros Sándor egészen fiatal korától napjainkig folytatott fejlesztő, tudományos munkásságából, valamint szenvedélyes technikai hobbijának kiemelkedő érdekességeiből kaphattak ízelítőt. S érdeklődőkből nem volt hiány a megnyitón. A nyugdíjas vegyészmérnök 25 évig tanított a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán, így számos egykori tanítványa is megjelent.

Az ünnepeltet Lévai István Zoltán alpolgármester köszöntötte, majd egy volt tanítványa méltatta a munkásságát. Ezt követően a mérnöktanár tárlatvezetést tartott, miközben beszélt az életének fontosabb állomásairól is.

Az Üllőn született Mészáros Sándor a pestszentlőrinci Wlassics Gyula utcai állami gimnáziumban kezdte a tanulmányait, s 1950-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen szerezett vegyészmérnöki diplomát. Még abban az évben a Tungsramhoz került önálló fejlesztőmérnökként. Az apai ház apró laboratóriumában azonban már 16 évesen mozdony- és repülőgépváz-modelleket készített. 1957-ben – már mérnökként – az országban az elsők között rakott össze amatőr körülmények között televíziókészüléket.

1964-től a teljes elektroncsövek főtechnológusa, 1970-től a Budapesti Elektroncsőgyár igazgatója, 1975-től fejlesztési főmérnöke volt. 1984-től a nyugdíjazásáig tanácsadóként, illetve főmunkatársként tevékenykedett, emellett 25 évig a Kandón másodállásban tanította az elektroncsövek tantárgyat. A tanítványai megemlítették, hogy nagy kofferrel járt be előadást tartani, mert igyekezett megmutatni mindent, amiről beszélt.

Mészáros Sándor nyugdíjasként egészen a múlt év végéig vákuumelektronikai szaktanácsadóként tevékenykedett Dunakeszin, a Lighttech Kft-nél. Rendszeresen olvas szakmai folyóiratokat, könyvtárakat látogat, tagja több tudományos egyesületnek, s mindemellett a hobbijának él.

– Még nagyon sok megvalósításra váró ötletem van, ahogyan számoltam, kitart legalább 130 éves koromig – mondta mosolyogva a mérnök úr.

A kiállítás megnyitóján részt vett Galgóczy Zoltán alpolgármester is.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/38404/pics/lead_800x600.jpg
elektroncsövek,Mészáros Sándor,vákuumelektronikai szaktanácsadó
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?