Fogyatékos és ép gyerekek közös sportolása

A fogyatékos és ép gyerekek közös sportolására kötöttek megállapodást Pestszentlőrinc-Pestszentimrén a Robogó Óvodával. Ez az első ilyen megállapodás, s Ughy Attila polgármester őszintén reméli, hogy a kezdeményezés minél hamarabb követőkre talál, és a szakszövetség és az önkormányzat is tud egymással megállapodást kötni.

A fogyatékkal élő gyermekek óvodai nevelése, sportolása és megfelelő iskolai előkészítése érdekében írt alá szakmai együttműködési megállapodást a Pestszentőrinci Robogó Óvodával a Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport-szövetsége (Fodisz).

Magyarországon a Fodisz az egyetlen diákolimpiai és egyéb szabadidős mozgásprogramokat létrehozó civil sportszervezet, amely kiemelten fontosnak tartja, hogy az óvodai évek után a sajátos nevelési igényű gyermekeknek lehetőségük legyen a folyamatos sportolásra, amely célokat és elismerést adhat számukra.

– Óvodánk 2006 szeptembere óta fogad mozgássérült gyerekeket, hogy integráltan neveljük őket. Elsődleges célunk az, hogy ezek a gyerekek az állapotukhoz mérten a lehető legönállóbb életre legyenek majd képesek. Fontos, hogy megkönnyítsük számukra az óvoda és az iskola közötti átmenetet. Jelenleg nyolc mozgássérült, illetve négy egyéb speciális nevelési igényű gyermekünk van – mondta el Dóczy Ildikó, a Robogó óvoda vezetője.

– Számukra az óvodában újfajta mozgásaktivitást tudunk nyújtani. Jelenleg cselgáncsfoglalkozáson is részt vesznek, integráltan a nem mozgássérült gyerekkel, illetve speciálisan a számukra kialakított edzésterv szerint.

A Fodisz elnöke, Szabó László úgy fogalmazott, hogy az együttműködés célja az is, hogy a Robogó óvodában bemutatkozó program és együttműködés a későbbiekben a kerület többi óvodájára, majd Budapest más részeire, illetve akár az ország egészére is kiterjeszthető legyen.

– Ez az első megállapodás, amit egy óvodával kötünk. Nagyon fontos már ebben a korban is, hogy a fogyatékos és az ép gyerekek közösen sportoljanak, és azon dolgozunk, hogy a közös mozgás lehetőségét minél több óvodában teremthessük meg. Bízom abban, hogy ez a példa a Robogó óvodából elterjed, és országos programmá növi ki magát. A mozgás örömét az óvodában kell megérezni, ha a gyerekek ebben a korban megszeretik ezt az érzést, akkor az egész életükben elkíséri őket.

Az óvodával való szerződés-aláírás kapcsán Szabó László és Ughy Attila polgármester reményét fejezte ki, hogy a képviselő-testület várhatóan pozitív döntését követően hamarosan hasonló – a mozgáskorlátozott gyerekek és fiatalok sportolását segítő – együttműködési megállapodást köthet a civil szervezet és a XVIII. kerületi önkormányzat is.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/38952/pics/lead_800x600.jpg
fogyatékos,Robogó Óvoda,Ughy Attila
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?