Izgalmas vetélkedő Arany János tiszteletére

A kerületi önkormányzat kultúrabarát vezetése élményszerzésre is kiválóan alkalmas vetélkedő megszervezését segítette elő Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából. Hol lakott Pesten a költő? Hol van szobra, emléktáblája? Ilyen és hasonló, a személyiségéhez közvetlenül kapcsolódó kérdésekre válaszoltak az iskolások Aranyhoz méltó lelkesedéssel.

Az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából általános iskolásoknak szervezett komplex levelezős vetélkedő díjkiosztó ünnepségének adott otthont a Kondor.

Az önkormányzat támogatásával Kalmárné Takács Erzsébet, a kerületi magyar munkaközösség vezetője hirdette meg az Arany János költőről, a magyar irodalom egyik legismertebb és legjelentősebb alakjáról szóló komplex levelezős versenyt a helyi általános iskolásoknak.

A megmérettetésen 13 iskola 44 csapata, mintegy 170 tanuló vett részt. A vetélkedőn különböző izgalmas feladatok voltak, mint például: Budapesten hol lakott Arany János? A költőnek hol van emléktáblája, szobra? Mely kerületekben található Arany János utca? Hol van a költőről elnevezett iskola a fővárosban? Továbbá a diákoknak fel kellett ismerniük Arany térképvázlatát a Margit-szigetről, akárcsak a sírja mellett álló fákat.

A feladatok között szerepelt rajzillusztráció, Arany-idézetek forrásának meghatározása, a költőről készült képzőművészeti alkotások felismerése. A versenyzők diasort is összeállíthattak Arany Jánossal kapcsolatosan, és pluszpontért budapesti emlékhelyeket fotózhattak, rejtvényeket készíthettek.

A maximális 135 pontból 32 csapat szerzett száznál többet, sőt az egyik 150 pontot ért el, mert a kötelezőn kívül minden szorgalmi feladatot is elkészített.

A díjkiosztó ünnepségen Galgóczy Zoltán alpolgármester köszöntőt mondott, s gratulált a diákoknak, hogy nagy érdeklődést tanúsítottak Arany János munkássága iránt.

Az alpolgármester és – a Külső-pesti Tankerületi Központ képviseletében – Juhászné Barka Beatrix elismerő oklevelet és ajándékot adott át a 6 arany-, 11 ezüst- és 15 bronzérmes csapatnak.

Az ünnepségen a Kondor iskola 5. osztályos tanulói nagy sikerrel adták elő A bajusz című Arany-versből készült produkciót. (A felkészítő tanáruk Radó Gabriella volt.) A teremben folyamatosan látható volt a pályamunkákból összeállított diasor, az előtérben pedig a rajzos pályamunkákat tekinthettük meg.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/39201/pics/lead_800x600.jpg
Arany János,Kondor iskola,vetélkedő
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?