Új helyen, gazdagabb tartalommal az Aeropark

A ferihegyi 2-es terminálhoz vezető útra rákanyarodva balra azonnal szembe tűnik az Aeropark. Ez eddig nem volt így: a kiállítás költözött, ráadásul terület otthonosabb és esztétikusabb lett. Így most Vecsés területén nyílt meg az új múzeum, amelynek a régi gazda, s változatlan és lelkes támogatója a XVIII. kerület.

– Miközben mindenki örül, én egy kicsit szomorú vagyok, hiszen ahol állunk, már nem a XVIII. kerület közigazgatásai területe. Vecsés lett gazdagabb egy múzeummal – ezt tréfából mondta Ughy Attila június 24-én, amikor a Múzeumok Éjszakája programsorozatához köszönhetően hivatalosan is felavatták a június elején megnyitott új Aeroparkot.

A kiállítás korábban kicsit arrébb várta a látogatókat, ám a terület egyre szűkösebbnek mutatkozott a bővülő anyag számára, ráadásul sokan panaszolták, hogy tulajdonképpen nehéz megtalálni a parkot. Ez most már nincs így, a terminálhoz vezető útról tájékoztató tábla nélkül is nagyon könnyű megtalálni.

Ughy Attila megjegyzésének a háttere az, hogy Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzata régóta támogatja a parkot, olyannyira, hogy a magyar polgári repülés anyagainak gyűjtését és feldolgozását küldetésének tekintő, ugyancsak önkormányzati támogatással működő Tomory Lajos Múzeum munkatársai szakmailag is együttműködnek a ferihegyiekkel. Most is látható az a MALÉV történetét bemutató kiállítás, amelyet ötletesen a parkban álló IL-18-as repülőgép belsejében rendeztek be.

– Az, hogy a kiállítás néhány száz méterrel arrébb költözött, természetesen semmit nem változtat a kapcsolatunkon – mondta Ughy Attila. – A XVIII. kerületnél egyetlen városrész, település sem kötődik jobban a magyar polgári repüléshez, itt nagyon sok családnak van emléke a malévos időkből. És még valami: ma már a repülés mindennapos, olcsó és könnyen elérhető dolog. Azoknak, akik hajdan repülőre ültek, egy picit a luxus érzését biztosította. Szeretnénk, ha a mai fiatalok számára át tudnánk örökíteni ezt az érzést, ami a repülés iránti rajongásunkat táplálja.

A parkban ízléses fedett terasz is létesült büfével, így a látogatónak egy kis hűsölésre, feltöltődésre is van ideje a nézelődés közben.

A kiállított gépek nagy része egyébként a közlekedési múzeum tulajdonában van, amelynek igazgatója, Vitézy Dávid az ünnepségen elmondta, folyamatosan bővülnek majd a látnivalók.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/39749/pics/lead_800x600.jpg
Aeropark,Ughy Attila,Vitézy Dávid,XVIII. kerület
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?