Rendezvénysorozat Vasvári Pál emlékére

Az Ughy Attila polgármester irányította városvezetés hagyományos történelemtisztelete jegyében ünnepségsorozat keretében ma és holnap nagyszabású, kétnapos programmal hajt fejet Nyírvasvári Vasvári Pál, a márciusi ifjak forradalmi alakja, szabadságharcos emléke előtt. A településükről változtatta nevét Fejérről Vasvárira a 48-as hős, akinek édesanyja, Méhay Erzsébet a település temetőjében nyugszik.

A Pestszentimrei Sportkastély mellett július 3-án tartották a Vasvári Pál Toborzó Fesztivált a nagyszabású ünnepségsorozat nyitó rendezvényeként. A 48-as hős emléke előtt tisztelgő rendezvénysorozat második állomása a hagyományoknak megfelelően Körösfő volt.

Több mint öt éve annak, hogy a XVIII. kerületi Vasvári Pál Polgári Egyesület, a Vasvári Pál Társaság (Tiszavasvári), a Vasváriak Vasváriért Közéleti Egyesület (Nyírvasvári) és a Körösfői Rákóczi Kultúregylet (Erdély, Kalotaszeg) vezetői rendezvényeik időpontjának átfedésének elkerülésére megállapodtak az általuk szervezett Vasvári-napok sorrendjében.

A második helyszín Körösfő és a gyászos emlékű csatatér a Vasvári-havason (Fintinele) július 8-i időponttal, majd Tiszavasvári következett, ahol július 12-én emlékeztek városuk nagy szülöttjére. Július 15–16-án nagyszabású, kétnapos programmal hajt fejet Nyírvasvári a szabadságharcos emléke előtt, hiszen a településükről változtatta nevét Fejérről Vasvárira a 48-as hős, akinek édesanyja, Méhay Erzsébet a település temetőjében nyugszik.

Körösfőn az alábbi programokkal emlékeztünk idén Vasvári Pálra.

Először előadás hangzott el Vasvári Pál élete és halálának körülményei címmel a Gyarmathy Zsigáné Malomházban. Az előadás után Vasvári Pál, illetve a Rákóczi Szabadcsapat nyomába eredtek az ünneplők, hogy felkeressék a csatateret a bélesi vízerőmű gyűjtőtavánál.

Miután megtekintették a magyargyerőmonostori református templomot, és megkoszorúzták Vasvári barátjának, Hory Farkas lelkipásztornak a sírját, koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a csata helyszínén.

Az öt órakor a körösfői református templomban tartott ünnepi istentisztelet után fogadták az Erdélyi Kárpát Egyesület Kolozsvár 1891 és a Városgazda Utánpótlás Akadémia által szervezett nemzetközi biciklis teljesítmény- és emléktorna résztvevőit a templomdomb alatt álló Vasvári-kopjafánál.

A nap a díjkiosztással és a kopjafánál tartott koszorúzási ünnepséggel zárult.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/40316/pics/lead_800x600.jpg
Körösfő,Ughy Attila
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?