Képzőművészek élménykínálata a Zila Kávéházban

A XVIII. kerület nyáron is élen jár abban, hogy magas színvonalú kulturális kínálatot nyújtson a lakosságnak. Ebben a városvezetésnek, Ughy Attila polgármesternek különösen nagy szerepe van, hiszen a városrész munkája nyomán híres művészetbefogadó mentalitásáról. Arról, hogy a lőrinciek, az imreiek minden fontos művészeti irányzatról lehetőleg helyben kapjanak ízelítőt, hogy ne kelljen a távoli belső kerületekbe utazni ezért az élményért.

Színes utazásra hív a Zila Kávéház emeletén megnyitott új kiállítás, ahol három képművész mutathatja be alkotásait.

Tagadhatatlan, hogy az egyik legaktívabb kulturális csoport a kerületben a Krúdy Gyula Irodalmi Kör. Noha a társaság szülőhazája nem a XVIII. kerület, és tevékenysége is országos hatókörű, már kilenc éve működik együtt a Zila Kávéházzal, és ez idő alatt jelentősen hozzájárult Pestszentlőrinc művészeti életének formálásához.

A legutóbbi kiállítás a kávéház emeletén nyílt. Ifjabb Zila László elmondta, örömmel álltak be annak idején a Krúdy-kör támogatói közé, hiszen céljuk kezdettől az, hogy a klasszikus pesti kávéházi hangulatot idézzék vissza az Üllői úton, márpedig annak a hangulatnak a megteremtéséhez legalább annyira járultak hozzá az asztalok körül ülő, dolgozó, beszélgető művészek, mint a cukrászok, a szakácsok, a pincérek.

A Krúdy-kör működésének országos hatókörét bizonyította ismét azzal, hogy három, az ország különböző területeiről származó, és más-más helyen élő képzőművész munkáit rendezte össze egy kiállítássá. A Debrecenben felnőtt Király Nikoletta ma már Hévízen él, a Balaton-felvidék szerelmese, ez a tájegység munkáinak legfőbb ihletője. Pál Dávid Szekszárdon született, de tanulmányait többek között Mátészalkán és Marosvásárhelyen folytatta, ma pedig már Újpesten él. Jancsó András az erzsébetvárosi Kazinczy utcában vezet galériát, ám 2013-tól éveket töltött Mexikóban, így szín- és formavilága alakításában nagy szerepet játszott a maya művészet.

A három művész képei együtt különös, színes utazásra hívják a látogatót.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/40574/pics/lead_800x600.jpg
Krúdy Gyula,Ughy Attila,Zila Kávéház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?