Kulturális csemegéket is „fogyasztottak” a Kézműves Sörfesztiválon

Kulturális fesztivállá nőtte ki magát a XVIII. kerületi Sörfesztivál. Ez azért is érdekes, mert a városrészben a sörfőzésnek is nagy hagyományai vannak. Ughy Attila polgármester megemlítette a rendezvényen, hogy Mayerffy Xavér Ferencnek a XIX. század első felében komlóültetvényei voltak, és pesti és budai sörfőzdéket láttak el e fontos alapanyaggal.

Lassan hagyományossá válik Pestszentlőrincen a Szent Lőrinc napi Kézműves Sörfesztivál. Az idei volt a harmadik nyár, amikor számos magyar kézműves sörmanufaktúra hozta el hagyományos és különleges söritalait a Kossuth térre augusztus 4-6. közötti hétvégén. A forróságban sokakat vonzott a hűs nedű. A sörözés mellett a kulturális programok is vonzották a látogatókat, a gyerekek pedig önfeledten ugráltak, körhintáztak, vonatoztak a mini vidámparkban.

A nyitónapon a Kolibri Táncegyesület fellépése melegítette be a színpad közönségét, akik a sörkimérések termékeinek kóstolgatása mellett minden, az italhoz megfelelő finomsággal – többek között sült kolbásszal és lángossal is – csillapíthatták éhségüket.

A magyar kézműves sörgyártás évről-évre népszerűbb, a sörkedvelők pedig szívesen ismerkednek meg az újabb termékekkel, illetve fogyasztják a már bevált kedvenceket. A fesztivál megnyitóján Kucsák László országgyűlési képviselő – aki Ughy Attila polgármesterrel együtt a program fővédnöke volt – úgy fogalmazott, hogy reméli a forró hangulatról nem csak a nyár, hanem a sztárfellépők is gondoskodni fognak, és e mellé mindenkinek azt kívánta, hogy minél több sörkülönlegességgel ismerkedjenek meg a három nap alatt.

Ughy Attila megemlítette, hogy a magyar sörfőzésben a XVIII. kerületnek is van történelmi szerepe. Mayerffy Xavér Ferencnek a XIX. század első felében komlóültetvényei voltak itt, a Szent Lőrinc pusztai gazdaságban termelte a komlót pesti és budai sörfőzőházai számára.

A fesztiválon természetesen minden nap részt vett az ötletgazda, Galgóczy Zoltán alpolgármester is, aki három évvel ezelőtt csak reménykedett abban, hogy a kezdeményezése rövid időn belül egy valóban népszerű kulturális fesztivállá növi ki magát. Mára ez megvalósult.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/41107/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?