Hetven csapat főz a Csülökfesztiválon

A Csülökfesztivál az egyik legnépszerűbb nyárvégi programja a városrésznek. A polgármester, Ughy Attila is sokat tett azért, hogy ez az esemény része legyen Pestszentlőrinc-Pestszentimre legjobb közösségi hagyományainak.

Szeptember 8-án és 9-én a Bókay-kerti Csülökfesztiválra nemcsak a rengeteg koncert és sztárfellépő miatt lesz érdemes kilátogatni, hanem a főzőverseny miatt is. Az őszi fesztivál második napján mintegy hetven csapat méri majd össze a főzőtudását három kategóriában – bográcsos, grill és csülök ételek elkészítésében. A szakmai zsűri vezetője Kovács Lázár séf lesz, aki visszatérő ítésznek számít a Bókay-kertben.

– A Bókay-kertben mindig jó a hangulat, és általában ámulok-bámulok, mert sok versenyző már profi szintre emelte a főzőtudását. Mindig más a főzőversenyek tematikája, ezt izgalmasnak tartom. Érdemes a látogatóknak is lesni a főzőcsapatokat, mert érdekes trükköket lehet tanulni egy ilyen versenyen – véli Kovács Lázár.

– A kedvenc ételem a csülökpörkölt, és hiába hangzik egyszerűnek, az elkészítése nagyon nagy tapasztalatot igényel. Nem mindegy, hogy első- vagy hátsó csülökből készül, mint ahogy az sem mindegy, hogy mikor teszik bele a pirospaprikát, illetve a különböző fűszereket. A csülökpörkölt állaga is nagyon fontos, az én kedvencem, ha masszív, tapadós, klasszikus csülökpörkölt állagú. A Bókay-kerti Csülökfesztiválon értékelem majd a leghagyományosabb, a legmeglepőbb és a legroppanósabb csülköket – árulta el a séf.

A séf élete és pályafutása alatt már számtalan módon elkészített csülkös ételt kóstolhatott, és elmondása alapján az eddigi legextrémebb a pezsgőben áztatott és pácolt csülök volt. Állítólag még a disznót is pezsgővel itatták a levágása előtt, hogy átjárja a húsát a pezsgős íz.

Akik azt hiszik, hogy egy főzőversenyen csak az ételek íze vagy külalakja számít, azok nagyon tévednek. Kovács Lázár beavatott a zsűrizés egyéb pontozási szempontjaiba is.

– Szemügyre veszem a csapatok tisztaságát, az ételek elkészítése közbeni higiéniát, de az egyenruhájuk, öltözékük is számít. Megnézem, hogy szakszerűen darabolták-e az alapanyagokat, hogyan pucolják a hagymát, és mennyi alapanyagot hagynak kárba veszni. Nem utolsó szempont a csapatok jó kedve sem, de ez rendben szokott lenni a Bókay-kertben – véli a séf.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/41867/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?