Népünnepély lett a Csülökfesztiválból

Közösségépítésből ezúttal is jelesre vizsgázott Pestszentlőrinc-Pestszentimre rendezvénye, amely igazi népünnepéllyé vált. Ughy Attila, a „közösségkovács” polgármester nemcsak a saját csapatát látogatta meg – csángó gulyást főztek ízletes babos, csülkös káposztát – hanem a többit is. A rendezvény az önkormányzat hathatós támogatásával a Szeptemberi Kóstoló hagyományait viszi tovább.

Több mint hetven csapat főzött a Bókay-kerti Napok Csülökfesztiválján, ahol a felnőttek mellett, 24 csapat részvételével a gyerekek is megmutatták főzőtudományukat. A legtöbb helyen bogrács alatt pattogott a tűz, de a grillezés kedvelői is kitettek magukért.

A Bókay-kerti Napok Csülökfesztivál első napján a főszerep a zenéé volt, míg a második napon a fakanalak forogtak.

Az első nap

A zenéé volt a főszerep a Bókay-kerti Napok pénteki nyitányán. A Csülökfesztivál szombati főzőversenyét megelőző délutánon elkészült a vidámpark, megkezdték a kiszolgálást a vendéglátó standokon. A Bókay-kert nagyszínpadja délutánra, kora estére egyre több látogatót vonzott, kisgyerektől, tinédzsereken és a 30-as, 40-es korosztályon át a nagyszülőkig.

A koncertek sorát a Jansi&Távoli Rockonok zenekar nyitotta meg. Az 1980-as évek rock számai közül többek között felcsendült néhány Horváth Charlie, Edda és Bikini „nóta” is.

A délután és az este az 1990-es évek popslágereit elevenítette fel. Az UFO Update formáció a 20 évvel ezelőtti korra jellemző pörgős, egy nyárra szóló, könnyen megjegyezhető szövegű dalokkal lépett fel. A Szerelem doktor, a Tarzan, a Nyár van, a Napolaj és a többi – az idősebbek szerint már két évtizede is inkább csak „ugrálós”, mint táncolható – dal, talán éppen az egyszerűségüknek köszönhetően meghozták a közönség jó hangulatát.

A V-Tech koncertjén a romantikáé volt a főszerep, a kora őszi estében a Homokba írt szerelem, a Ha megtehetném vagy a Vele minden jó című dalokat már az egymás kezét markoló fiatal és középkorú párok közül is sokan együtt énekelték Kecskés Tiborral, azaz Kefirrel.

A pénteki napot a TNT zenekar nagy sikerű élőzenés fellépése zárta, a koncertek között pedig Kucsák László országgyűlési képviselő kívánt jó szórakozást a két napra a fesztiválozóknak.

A második nap

A fesztivál nevéhez méltón legtöbben csülkös ételt készítettek, a bográcsokban rotyogott a pörkölt, a ragu, készültek a húsos-csülkös káposztafélék, és nem maradhatott ki a csülkös bableves sem.

A főzőfaluban a családi, baráti csapatokból sem volt hiány, de a XVIII. kerületi civil szervezetek, nyugdíjas és polgári egyesületek, iskolák és a politikai pártok csapatai is kivették a részüket a versenyből A Fidesz bográcsában csángó gulyás – ízletes babos, csülkös káposzta – készült, a Jobbiknál csülkös lecsó rotyogott, az MSZP bográcsaiban bajor káposztás ragu főtt.

Ezen a napon kikapcsolódni jött ki a Bókay-kertbe mindenki, nem számított, hogy ki a politikus, ki a tisztviselő és ki a hétköznapi polgár. A főző csapatokat délelőtt meglátogatta Ughy Attila polgármester és Kucsák László országgyűlési képviselői is, de mint azt a főzőverseny díjait később átadó képviselő elmondta „Csak semmi protokoll”, a jó hangulat és a kikapcsolódás a fontos.

Jó ebédhez a „nóta” is szólt, ezúttal két német nemzetiségi zenekar a Schütz Kapelle, majd a Heimattöne Kapelle révén. A tiroli dallamok, a német és szlovén polkák táncra hívták a közönséget és voltak, akik nem is tudtak ülve maradni. A tánc jó étvágyat csinált, ebéd után pedig le lehetett mozogni a kalóriákat. Ebben a kedves pantomim-bohóc is segített, szívesen táncolt időssel, fiatallal, és még egy kis vonatozásra is rá tudta venni a közönséget.

A Csülökfesztivál a Szeptemberi Kóstoló hagyományait tovább őrizve mégiscsak egy főzőverseny, így volt szigorú zsűri is, akik hősiesen végigettek mindent, amit eléjük tettek. Ez a zsűri elnöke, Kovács Lázár sztárséf kicsit rusztikusabban fogalmazta meg, de természetesen csak viccelt, mert mint elmondta, nem volt rossz étel.

– Mindössze két bográcsban égett oda az étel, de ezek sem voltak rosszak, csak nem sikerültek – mondta Lázár Chef.

A fő kategóriában, a csülkös ételek között az Iciri-Piciri Bölcsőde csülkös töltött káposztája kapta meg az első díjat.

A főzőversenyen mellett természetesen a hagyományos vásári forgatag is rengeteg látogatót vonzott. A két színpadon egymást váltották a fellépők. Mohabá gitárosai, a Park Aerobic mindenkit megmozgató zenés tornája, az akrobatikus rock and roll vagy a Városgazda Utánpótlás Akadémia sportbemutatója is népes közönség előtt zajlott. A vidámparkban, a pónilovaknál és az ugráló várakban pedig a szokásos, önfeledten játszó gyereksereggel találkozhattunk.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/42378/pics/lead_800x600.jpg
Csülökfesztivál,Kucsák László,Népünnepély,Pestszentlőrinc-Pestszentimre,Ughy Attila
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?