A valóság a fogyatékosok szemüvegén át

Az Ughy Attila polgármester vezette önkormányzat Városháza Galériája adott otthon annak a különös fotókiállításnak, amelyet a főleg felnőtt korú értelmi fogyatékosokat ellátó intézmény gondozottjainak fotóiból rendeztek. A kultúra iránt elkötelezett városvezetés örömmel pártolta ezt a kezdeményezést, hiszen az Ilku János fotóművész által gondozott képek a fogyatékkal élők egy részének szemüvegén át hozza közelebb hozzánk a való világot. Ahogy azt ők látják.

A Gyöngyvirág Szociális Szolgálat Nappali Szolgálat intézménye gondozottjainak fotóiból rendezett kiállítást a Városháza Galériában – ’Így fényképezünk mi’ címmel.

– Egy teljes év telt el az ötlettől a megvalósulásig – meséli Sarlós Zsuzsanna, a Gyöngyvirág nappali szolgálatának vezetője. – Elsődleges célunk volt, hogy a fényképek segítségével mutassuk be, mit tartanak megörökítésre fontosnak ellátottaink. Ezen kiállítás keretein belül bemutathatjuk a nézőközönségnek ellátottaink nyitottságát a világra, sokszor sajátos nézőpontból. A kezdeményezés sikerére jellemző a több száz fotó elkészülte, amelyből Ilku János fotóművész segítségével hatvan darab kerül bemutatásra.

Egy vallomással kezdte köszöntőjét Dömötör István alpolgármester: – Magam is imádom nézegetni a fotókat. A modern technika segítségével minden élmény gyorsan megörökíthető, ám nincs annál szebb pillanat, amikor is a kinagyított képeket széles családi körben, kicsit nosztalgiázva, akár évekkel később újra közösen visszanézzük.

– Én is így kezdtem – bátorította a kiállítás résztvevőit Ilku János fotóművész. – Megmutattam másoknak a kiránduláson, állatkertben, vidámparkban készült, szememnek és lelkemnek tetsző képeimet. Ez egy fontos, döntő lépésnek bizonyult, hiszen mások véleményéből sokat tanultam, és ez érvényes lehet az önök által készített, kiállított fotókra is. Ehhez a tanuláshoz szeretnék egy különdíjjal hozzájárulni, felajánlanék egy-egy közös, a fényképezés titkairól szóló beszélgetést. Itt egy kérdezz-felelek típusú beszélgetésre gondolok, melyet a Gyöngyvirág Nappali Szolgálat helységében tartanánk. Azzal a nem titkolt szándékkal is nyitom meg a kiállítást, hogy buzdítsam az erre sétálókat, ugorjanak be a galériába, tartalmas élményben lesz részük.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/42906/pics/lead_800x600.jpg
felnőtt korú értelmi fogyatékosok,Pestszentlőrinc-Pestszentimre,Ughy Attila,’Így fényképezünk mi’
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?