Eddig titokban tartott fotók kiállítása 1956-ról

Évtizedekig titokban tartott 56-os fotókat láthat Budapest közönsége Pestszentlőrinc-Pestszentimre legszebb terén lévő kiállítási csarnokban. A fotókat készítő Faragó György azért nem hozta eddig nyilvánosságra képeit, nehogy valakit felismerjenek rajtuk, s ezért esetleg meghurcoltatás áldozatai legyenek.

Az 1956-os forradalom eseményeit bemutató, eddig még soha nem látott fotókból nyílt kiállítás a Pavilon Galériában október 10-én a XVIII. kerületi Kossuth téren. A Budapest, 1956. október 23. – Faragó György fotóriporter képei című kiállítás a magyarság sorsát meghatározó két hét pillanatait eleveníti fel.

– Faragó György alkotásait nézve a múlt megértését gyakorolhatjuk. A téma közel áll a szívünkhöz, mert a képek 1956-ról mesélnek – mondta a kiállítás megnyitóján Ughy Attila polgármester.

Az 1930-ban született fotós felvételein a Bem-szobornál 1956. október 23-án összegyűlt fiatalokat, köztük a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia diákságát örökítette meg, majd fotózta a fővárosi eseményeket november 4-ig. A fotósorozat létezését Faragó György évtizedeken keresztül titkolta, nehogy a fényképek alapján, az 1956-os eseményeket követő megtorlás idején bárkit is beazonosítsanak a képekről, és emiatt meghurcolják.

– A forradalom olyan tüntetés volt, ahol a magyar nép le akarta rázni magáról azt a rendszert, amivel nem értett egyet. Mindenkinek megvan a saját forradalma. Ahányan átélték, annyi történet. 1956. október 23-a egy el nem múlható történelmi dátum. Beszélni kell az utódoknak a forradalomról, tanítani kell róla, hogy érezzék, tudják, hogy 1956-nak hősei voltak. Mindenkinek azt kívánom, hogy szeresse október 23-a emlékét – fogalmazta meg az egy hónapig nyitva tartó kiállítás üzenetét Faragó György.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/43576/pics/lead_800x600.jpg
Faragó György,fotókiállítás 1956-ról,Pavilon Galéria,Ughy Attila
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?