Öt év alatt megszűnnek a budapesti földutak

A Lónyaitelepen lévő Csörötnek utca egyike azon megújuló részeknek, ahol az ott élőknek hosszú évek óta több problémával is meg kell küzdeniük. Az utca nagyobbik része földút volt, és mélyebben fekszik a párhuzamos Gyöngyvirág utcánál. Emiatt nagyobb mennyiségű csapadék esetén a víz a Csörötnek utcában és az azt keresztező Tű utcában gyűlt össze.

Budapest más érintett kerületeihez hasonlóan Pestszentlőrinc-Pestszentimrén is folyamatban van a földutak megszüntetése. A kerületi lakosok régi vágya teljesül, amikor egy-egy utcában elkészül az új útburkolat, hiszen ezzel együtt sok más bosszúságot okozó gond is megoldódik. A kerület fekvése miatt az egyik fő – szinte mindenhol felmerülő – probléma a csapadékvíz elvezetése.

Az útfelújítás kapcsán Torma Beáta, a körzet önkormányzati képviselője elmondta, hogy az új, szilárd burkolat lefektetésével meg kellett várni a fővárosi csatornázási program végét.

– A munkák most már zajlanak, sőt hamarosan be is fejeződnek. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a közel 40 millió forintos beruházást az önkormányzat saját erőből finanszírozza – hangsúlyozta a képviselő. Az utcában szilárd burkolatú új padkákat építettek, és a kapubejárók kialakításának lehetőségét is megteremti a kivitelező. A csapadékvíz-elvezetési rendszer szintén kiépül.

– Nagyon jó visszhangja van a felújításnak – tette hozzá a képviselőnő. – A lakók örülnek, hogy teljesülhet ez a régi vágyuk, szilárd burkolaton közlekedhetnek, és az esővíztől sem kell majd tartaniuk.

Torma Beáta az útépítés kapcsán szót ejtett a képviselői körzetében az elmúlt négy-öt évben megvalósuló egyéb fontos fejlesztésekről is. Többek között az Eötvös Loránd Általános Iskola udvarának felújításáról, az intézmény energiaellátását segítő napelemek telepítéséről.

– Az iskola mellett a Szivárvány óvoda és a Csibekas bölcsőde is megújult, ami mindenképpen említést érdemel, tekintve, hogy ezt megelőzően tulajdonképpen 1965 óta nem történt jelentős intézményfelújítás a Lakatos-lakótelepen.

A képviselőnő kiemelte, hogy az elmúlt hat évben folyamatosan változott az egykor Büdi-tóként emlegetett Erőmű-tó környezete (Brenner János-park). A mocsaras terület rendbetétele a szükséges engedélyek megszerzése után 2014-től indult be igazán. A meder kitisztításával, a part és a környezet pihenőparkká alakításával a leglátványosabb területrehabilitációs fejlesztés van folyamatban több éve. Az önkormányzat idén mintegy 70 millió forinttal támogatja a további munkát.

– Ezenkívül a járdaépítés is jó ütemben halad. A körzetemben minden valószínűség szerint elkészül az erre az évre tervezett három kilométer hosszúságú új, illetve felújított járdaszakasz – mondta Torma Beáta.

 

Burkolat a fővárosi földutakra

A Fidesz budapesti elnöksége – amelynek Kucsák László országgyűlési képviselő is tagja – kidolgozott egy ötéves fejlesztési tervet, amely az összes fővárosi földút aszfaltozását magában foglalja. A beruházás részben állami támogatásból valósul meg. Budapesten összesen 313 kilométer belterületi földút van, amiből megközelítőleg 44 kilométer található a Pestszentlőrinc-Pestszentimrén. Az aszfaltozás összköltsége eléri a 65 milliárd forintot, így a XVIII. kerület is több milliárd forintnyi támogatásban részesülhet a következő öt évben.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/43579/pics/lead_800x600.jpg
földutak,Pestszentlőrinc-Pestszentimre,Torma Beáta
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?