Ughy Attila: „Egy csodálatos életművet láthatunk”

Egy jeles építész, belsőépítész, grafikus emlékkiállítását láthatjuk január közepéig Pestszentlőrincen a Kossuth téri Pavilongalériában. Kaesz Gyula (1897-1967) a XX. századi magyar építészet és iparművészet meghatározó alakjára, idén, születésének 120., halálának 50. évfordulóján, a Magyar Építészeti Múzeum anyagából válogatott tárlat emlékezik meg.

A megnyitón, Ughy Attila polgármester köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy látva Kaesz Gyula munkáit, terveit, jól eső érzés, hogy a modern építészet, művészet létezik, és a neves építész egyik megvalósult terve, egy villaépület a kerületünkben is megtalálható, amit az itt lakóknak érdemes megmutatni. – Egy csodálatos életművet láthatunk itt, amihez kellemes merengést kívánok, hogy meg tudjuk, mi mindenre is való a modern építészet, művészet – tette hozzá.

A kiállítást prof. emeritus Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke nyitotta meg, aki egy könyvéből idézte fel, mint Kaesz-tanítvány, a mesterrel való élményeit. Azt is megtudtuk tőle, hogy nemcsak az Iparművészeti Főiskola tanáraként, építészként, belsőépítészként, de bútortervezőként és grafikusként is kiemelkedőt alkotott.

– Innovatív tervező, másrészt nagyhatású tanár volt, aki a funkcionalitásra és esztétikumra egyaránt törekedve nemzedékek munkásságát befolyásolta máig hatóan – mondta, és örül, hogy tervrajzait, munkáit a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Polgármesteri Hivatal és a Tomory Lajos Múzeum, valamint a Magyar Művészeti Akadémia – Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ együttműködésével létre jöhetett, hogy a mélyen tisztelt tanárát, majd kollégáját, kerületünkben is minél többen megismerjék.

Erre, január 15-ig van lehetőség, hétfőtől péntekig 10.00 és 17.30 között.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/45620/pics/lead_800x600.jpg
Fekete György,Kaesz Gyula,Pestszentlőrinc-Pestszentimre,Ughy Attila
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?