A fogyatékkal élők foglalkoztatása

Természetesnek kellene lennie a fogyatékkal élők foglalkoztatásának, és annak, hogy a társadalom egyenrangú tagjaiként tekintsünk rájuk. Erről beszélt Dömötör István alpolgármester a fogyatékkal élők világnapja alkalmából rendezett konferencián a Rózsa Művelődési Házban.

Az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség vagy katasztrófa következtében fogyatékossá váltak problémáira.

 

– El kellene érni, hogy ne legyen szükség egy ilyen világnapra, hanem a társadalom tudja, hogy kötelessége azon gondolkodni, hogyan tegye elfogadhatóvá tenni a mindennapi környezetet a fogyatékkal élők számára. Jó lenne, ha a munkáltatók, a civil és az állami szervezetek magától értetődően alakítanák úgy a munkakörnyezetet és az életfeltételeket, hogy a fogyatékkal élők azt igénybe tudják venni és ne kelljen figyelemfelhívó akciókat szervezni – mondta Dömötör István.

Az alpolgármester kiemelte, hogy ne szánalommal és sajnálattal forduljunk például egy kerekesszékben élőhöz, hanem próbáljuk meg elfogadni.

– A legtöbb segítséget akkor tudjuk nekik nyújtani, ha nem lelkiismereti kérdést csinálunk a velük való törődésből, hanem egyenrangú embernek tekintjük őket, mint ahogy azok is. Az önkormányzat ennek a szemléletnek is köszönhetően nyerte el immár harmadszor a fogyatékosság barát munkahely címet. Hiszen akiket felveszünk, azokat száz százalékos munkatársnak tekintjük, és megkockáztatom, hogy az önbecsülésükből fakadóan sokkal elhivatottabban, adott esetben jobban is végzik a munkájukat.

A december 4-i konferencián bemutatkoztak a XVIII. kerületben működő, fogyatékkal élőket segítő szervezetek, intézmények. A találkozó célja volt, hogy a hasonlóan gondolkodó szakemberek megismerjék egymást, tapasztalatot cseréljenek.

A rendezvényt a Gyöngyvirág Nappali Szolgálat ellátottainak táncos műsora zárta.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/45833/pics/lead_800x600.jpg
Dömötör István,Fogyaték,Pestszentlőrinc-Pestszentimre
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?