Legjobbak a demens-ellátásban Budapesten

Siker a kerületi idősgondozásban, környezetvédelmi kérdések az érdeklődés középpontjában. Pestszentlőrinc-Pestszentimre önkormányzatának Ughy Attila polgármester vezette közmeghallgatásán nem volt hívatlan vendég a feszültség.

– Budapesten a legjobbak vagyunk a demens betegek nappali ellátásában, de országosan is nehéz volna olyan jól szervezett intézményi háttért találni, mint itt – mondta Dömötör István szociális ügyekért felelős alpolgármester a december 14-i közmeghallgatáson, amelynek fő témája a kerületi idősgondozás rendszerének áttekintése volt.

A Somogyi László Szociális Szolgálatnál 2015-ben indult ez a szakellátás, akkor tíz gondozottal tudtak foglalkozni a szakemberek. Az önkormányzat sok figyelmet és pénzt fordított e szakellátás fejlesztésére, így magasabb színvonalú tárgyi és szakmai körülmények között ma már 14 embert látnak el. Nagy segítség ez azoknak a családoknak, amelyek maguk nem tudnának megfelelően gondoskodni demenciában szenvedő hozzátartozójukról.

A demensellátás – amelyre tehát méltán lehet büszke a kerület – csak töredéke annak a munkának, amelyet az itt működő három szociális szolgálat – az Életfa, a Somogyi és a Gyöngyvirág – végez. Mindhárom intézmény feladata az, hogy segítse az ellátottak fizikai és mentális jóllétének megőrzését, lehetőséget teremtsen kreativitásuk kibontakoztatására és mindemellett közösséget is teremtsen számukra.

– Akik nem pillantottak még bele ezen intézmények életébe, el sem tudják képzelni, milyen sok magas színvonalú és jó hangulatú eseményt szerveznek: kulturális, sport-, ismeretterjesztő és gasztronómiai rendezvényeket házon belül és azon kívül egyaránt. Sőt a különféle intézmények gondozottjai vetélkedőkön, főzőversenyeken mérhetik össze a tudásukat – mesélte az alpolgármester.

Dömötör István egy egyszeri eseményre és egy különleges feladatra hívta még fel a figyelmet. Az előbbi az a performansz volt, amelyet a szakszolgálatok gondozottjai a ferihegyi egyes terminálon adtak elő, alaposan meglepve és meghatva az ott tartózkodókat, az utóbbi a szellemi fogyatékkal élő felnőttek gondozása, amely ugyancsak példaértékű a kerületben.

A közmeghallgatás lényegi része természetesen az a szakasz, amelyben a résztvevők kérdéseket tehetnek fel. A december 14-i eseményre meglepően sok érdeklődő érkezett, akik tejesen megtöltötték a városháza tanácstermét, a fő témával kapcsolatban azonban kevés kérdést tettek föl. A kötetlen szakaszban, amelyben bárki bármilyen kérdéssel fordulhatott a kerület vezetőihez, illetve a képviselőkhöz, nagyobb volt az érdeklődés. Kiemelkedően sokan kérdeztek rá környezetvédelmi témákra, például arra, hogyan lehet megállítani az illegális szemetelést. A másik kérdéskör, amely számos jelenlevőt foglalkoztatott, a kerület kertvárosi részeiben tapasztalható indokolatlan égetés volt. A közmeghallgatáson a probléma valamennyi jogi, hatósági és lakossági vonatkozását számba vették.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/46219/pics/lead_800x600.jpg
demens-ellátás,közmeghallgatás,Pestszentlőrinc-Pestszentimre,Ughy Attila
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?