Versek és képek a kultúra szentélyében

A Krúdy Gyula Irodalmi Kör január 18-án először ült össze ebben az évben a Zila Kávéházban, ezúttal Liptákné Nagy Eta festőművész kiállításának megnyitója alkalmából. Az önkormányzat egyik kulturális szentélyében a képzőművészet mellett természetesen az irodalom és a zene is helyet kapott.

Az ország minden részéből érkezett „Krúdy-barátokat” a kávéház emeleti galériájában a kör egyik vezetője, Kanizsa József író, költő köszöntötte. Ezt követően beszélt Liptákné Nagy Etáról. Megtudtuk, hogy a festőművész a Bajai Tanítóképző Főiskolán többek között rajzot tanult, később pedig tovább képezte magát különféle festőiskolákban, alkotótáborokban. A megnyitó után a művész büszkén mesélte, hogy a pestszentlőrinci Kandó Téri Általános Iskolában milyen örömmel tanította a gyerekeket más tantárgyak mellett rajzolásra is.

– Amikor elkezdtem tanítani, egy másfajta szempont lett fontos. Az, hogy vajon a gyerekeknek is át lehet-e adni az alkotás iránti lelkesedést, el lehet-e érni azt, hogy ne másolják a köröttük lévő világot, hanem szűrjék azt meg a lelkükkel, és legyenek bátrak, egyediek – mondta. – Szép időszaka volt ez az életemnek, hiszen én is gyerekként fedeztem fel a ceruza és a tiszta papír varázsát. Az érdekelt, mi minden jöhet ki e két tárgy kapcsolatából. Mindig is foglalkoztatott az alkotás, az a folyamat, amikor az ember megteremt valamit néhány eszköz és a keze által.

Liptákné Nagy Eta számára a festés igazi pihenés, meditáció, ami feltölti a lelkét. Hangulatos akvarelljei február 12-ig láthatók a Zilában.

A Krúdy-körben ezúttal a tízéves vecsési G. Ferenczy Hanna Irodalmi Kör mutatkozott be, amelynek vezetője, Szénási Sándor István saját verseit adta elő. Az est házigazdája, a lőrinci Ujvári Ferenc a közelgő Magyar Kultúra Napja alkalmából nagy költőnkre, a Himnusz szerzőjére, Kölcsey Ferencre emlékezett.

A zenét a különleges nevű Gyümölcsös Tapír Natúr Fakír duó szolgáltatta.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/47583/pics/lead_800x600.jpg
Krúdy Gyula Irodalmi Kör,Liptákné Nagy Eta festőművész,Zila Kávéház
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?