Téblábos tánccsoportok és nemzeti történelmünk

Minden egyes mozdulat, dobbantás, szökkenés egy-egy lépés a magyar kultúra, a nemzetünk történelmében, hangsúlyozta Ughy Attila polgármester azon a gálán, amelynek keretében a Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola diákjai vizsgáztak február 4-én a Pestszentimrei Sportkastélyban. Látványosabbnál látványosabb táncprodukciók követték egymást a színpadon. Sok százan voltak kíváncsiak a 2017–18-as tanév első félévének tanulmányi eredményeire.

Az iskola nevében szereplő alapfok az előadás minőségét látva a felsőfokig rugaszkodott, pedig az előjelek nem voltak kimondottan biztatók. Az influenza ördöge megtizedelte a tánccsoportok létszámát, nem kímélve a tanárokat sem. Na, azért még az ördögnél is több kellene egy Tébláb-műsor meghiúsításához. Vörös Árpádnak, a Tébláb Táncművészeti Alapítvány elnökének és egyben a műsor vezetőjének felkérésére több száz torokból harsogott fel a „balázsolós” ének. Álljon itt egy rövid részlet: „Ó, Szent Balázs, légy mellettünk, óvj meg minden bajtól, torokfájás, más nyavalya tőlünk elmaradjon!” A fohász meghallgatást nyert.

– Nálunk komolyan veszik a kultúrát, és ha csak lehet, vidámságot és örömet kovácsolnak belőle. Hála és köszönet legelébb Vörös Árpádnak, aki megálmodója és motorja ennek a csapatnak. De hála és köszönet illet minden pedagógust, tánctanárt és diákot, akik élik és értik mindazt a szépséget, amit a Kárpát-medencében az őseink teremtettek, akik azt továbbviszik, ápolják és fényesítik – mondta a köszöntőjében Ughy Attila polgármester.

Tizenhét műsorszám, tizenhétféle élmény. Az első alkalommal fellépő apróságoktól a szülői tánccsoportig mindenki mindent beleadott, fáradtság és bágyadtság jele nélkül. Egyes vélemények szerint a néptáncnak lázcsillapító hatása is van.

– Szeptembertől a mai napig időarányosan érleltük az előadott számokat – árulta el Gorácz József, az intézmény igazgatója. – Most, a félidőben egy nyersebb változatot mutattunk be, az év végi vizsgára már egy érettebb koreográfiával, előadással lepjük meg magunkat és a közönségünket.

 A gáláról hazafelé tartva újra kellett értelmeznem a nyers szó jelentését…

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/48177/pics/lead_800x600.jpg
balázsolás,Pestszentimrei Sportkastély,Tébláb Alapfokú Művészeti Iskola,Ughy Attila
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?