A nyugdíjasokat is veszélyezteti az internetfüggőség

Az időskori függőségekről szóló előadással vette kezdetét február 24-én a pestszentlőrinci Nyugdíjas Akadémia 12. szemesztere. A Zsigmond Király Egyetem és a XVIII. kerületi önkormányzat együttműködésével létrejött, és már a hatodik évadánál tartó tanfolyam- és előadássorozat az 50 éven felülieknek nyújt hasznos időtöltést és díjmentes tanulási lehetőséget.

A tavaszi szemeszter nyitányán Ughy Attila polgármester köszöntötte a képviselő-testületi ülésteremben megjelenteket, és örömét fejezte ki, hogy ezúttal is telt ház, azaz mintegy 110-120 érdeklődő várta az első előadást.

Az első tavaszi előadást Jászberényi József, az akadémia vezetője tartotta. Az időskori függőségekről szólva elmondta, hogy a 60, 70 vagy akár a 80 éves korosztály is rendkívül veszélyeztetett, ha egy megrögzött szokás, mánia kialakulásának lehetőségét vetjük fel.

– Bármilyen furcsa, de az alkoholfüggőségen kívül az internetfüggőség kialakulása jelenti az egyik veszélyforrást az idősek számára is. Megtanulják a gyerekektől, unokáktól, hogyan lehet a világháló segítségével kapcsolatot tartani egymással, megtanulnak böngészni, ami alapesetben jó dolog, de ugyanúgy előfordulhat velük is, hogy egyszer csak azt veszik észre, hogy eltelt 4-5 óra – mondta a Zsigmond Király Egyetem felnőttképzési igazgatója. – Ez egy jel. Ilyenkor kell visszatérni, amíg még nem késő egy másféle hasznos időtöltéshez. Ez lehet egy jó könyv elolvasása, egy kulturális televíziós műsor, vagy egy séta, de akár egy egyszerű bevásárlás is.

A modern társadalomban a függőségek kialakulása természetesnek mondható. Jászberényi József ugyanakkor elmondta, hogy a függőségek száma és aránya az, ami döbbenetes módon növekszik.

– A fejlett országokban már függőségi klinikákat is nyitottak, ahol elsősorban az internetfüggőket kezelik. Dél-Koreában az 50 milliós népességből 2 millió az internetfüggő, és 100 ezer embert kezelnek közülük ezeken a klinikákon. A függőség jó eséllyel gyógyítható, de az első és legfontosabb az, hogy az illető belássa, hogy nem helyes az az állapot, amiben van. Amíg nem ébred rá a függőségére, annak veszélyeire, addig nem lehet gyógyítani, mert az akarata ellenére senkit sem lehet kimozdítani abból a lelkiállapotból, amelyben jól érzi magát.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/49189/pics/lead_800x600.jpg
internetfüggőség,Jászberényi József,Nyugdíjas Akadémián,Pestszentlőrinc-Pestszentimre,Ughy Attila,Zsigmond Király Egyetem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?