Méltó helyre költözik a Tomory Lajos Múzeum

A Tomory Lajos Múzeum nagy változások elé néz. Március 19-től önálló intézménnyé válik, és a homlokzat-felújítási munkák befejezése után pedig megkezdődik a költözés. A programot a kerületi önkormányzat mellett az EMMI Kubinyi Ágoston programja is támogatta. A múzeum jelenlegi, Havanna-lakótelepi épületéből a Herrich-Kiss villa már felújított részébe kerülnek a kistárgyi raktárak, az irodák, s oda költözik a könyvtár is.

2017 decemberében elkészült a Tomory Lajos Múzeum új, állandó kiállításának I. fázisa új főépületében, a Herrich-Kiss villában.

A Kondor Béla emlékszoba a gyermekkorát Pestszentlőrincen töltő művész sokoldalúságát mutatja be: festői, grafikusi, költői és illusztrátori munkásságát is megidézi. A látványraktárban a tematikus rendbe szedett raktári állományt ismerhetik meg a látogatók, ezzel bepillantást nyerhetnek a múzeum gyűjteményének gazdagságába. Decemberben a felnőttek mellett általános és középiskolai diákcsoportok is tesztelték a kiállítást.

Az új állandó kiállítás következő fázisát is támogatja az EMMI Kubinyi Ágoston programja és a kerületi önkormányzat, így 2018-ban újabb elemet adhatnak át a nagyközönségnek. A hivatalos megnyitót a következő fázis elkészülésekor fogják tartani, de addig is szeretnék elérhetővé tenni a már elkészült részeket. Amikor ezt a külső felújítás lehetővé teszi, előzetes bejelentkezéssel látogathatók lesznek a már elkészült részek.

A gyűjtemény negyedszázada került a Havanna-lakótelepre, egy iskola melléképületébe, ahonnan az elmúlt évtizedekben egyre jobban kiszorult. Ma már kiállítótermei, nagytárgyi és képzőművészeti raktárai a kerület több pontján, különböző épületekben találtak otthonra.

Most végleg elhagyják az egykori főépületet, 2018-ban ugyanis az időközben múzeummá alakult intézmény kistárgyi, textil és dokumentum raktárai, irodái és könyvtára a Tomory Lajos Múzeum főépületébe, a Herrich-Kiss villába költöznek.

Megkezdődött a csomagolás. Nem kis munka vár rájuk. Több ezer kötet, tárgy, fotó, dokumentum csomagolása, szállítása, az új épület raktári rendjének kialakítása hatalmas, ámde örömteli kihívás elé állítja az intézmény munkatársait.

A költözés ideje alatt külső kiállítótermeik (Múzeumsarok, Kossuth téri Pavilon Galéria, Havanna kiállítóterem) továbbra is várják az érdeklődőket, kutatószolgálatuk viszont csak korlátozottan vehető igénybe: telefonon vagy emailen szolgáltatnak adatokat, a helyben kutatás szünetel.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/49841/pics/lead_800x600.jpg
EMMI Kubinyi Ágoston program,Herrich-Kiss villa,Tomory Lajos Múzeum
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?