Lőrincen született az Álmodj, királylány

Rajong a zenéért, kirobbanó sikerű slágereket ír, és semmi pénzért nem költözne el Lőrincről Menyhárt János gitáros-zeneszerző-dalszövegíró, akit az önkormányzat Művelődésért díjjal tüntetett ki.

A család Pestszentlőrincen él. Menyhárt János a város belsejéből költözött ide, de azt mondja, most már semmiképp nem költözne el innen.

A harminc fölöttiek között aligha akad olyan, aki ne emlékezne a Homonyik Sándor előadásában sikerre vitt slágerre, az első magyar szépségkirálynőnek emléket állító Álmodj, királylány című dalra. Kevesen tudják, de a mű itt született, Pestszentlőrincen.

– Az év végére egy kis meglepetéssel készülünk – árulta el Menyhárt János. – Rózsival egy új lemezen dolgozunk, a megszokott év végi Aréna-koncerten ennek az anyagát szeretnénk majd bemutatni.

– Homonyik Sándor akkoriban a Rockszínház művésze volt, és szóló produkcióra készült. Engem kért fel arra, hogy dalt írjak neki – emlékezik vissza Menyhárt János, a dal szerzője. – Erről eddig nem beszéltem, de az Álmodj, királylány a legegyszerűbb módon született. Arra gondoltam, hogy olyannak kell lennie, amit bárki el tud dúdolni, fütyülni, akkor ezért az a legegyszerűbb, ha én is hangszer nélkül komponálok. Fogtam egy diktafont, és kimentem a kutyával itt, Lőrincen az erdőbe sétálni. Amikor hazaértem, már csak le kellett tisztáznom a dallamot.

Menyhárt János azt mondja, könnyen ír dalt. Mindennap gyakorol, és általában eközben születnek használható dallamok, de mint az előbbi példa mutatja, sokszor a gitár sem kell hozzá. Ennek köszönhető, hogy olyan slágerek egész sorát tudta megalkotni, mint a Demjén Ferenc által előadott A szabadság vándorai, Szerelemvonat, Hogyan tudnék élni nélküled? Az MHV együttes első lemezére szánt tíz dal mindössze tíz nap alatt készült el. Pedig nem volt egyértelmű, hogy zenész lesz belőle.

– Amikor az ember fiatal, akkor minden akar lenni. Én többféle sportban is kipróbáltam magam, s a visszajelzések alapján úgy tűnt, hogy tehetséges vagyok a fociban – meséli. – De aztán zenével is foglalkozni kezdtem, és hirtelen teljesen világos lett előttem, hogy merre akarok továbbmenni. Érdekes dolog ez a tehetséggel. Például nagyon szerettem volna, hogy a fiam is gitáros legyen. Klasszikus gitárt tanult, és a tanára nagyon elismerően nyilatkozott róla. Aztán egy hajnalban meghallottam, hogy dekázik kint az udvaron. Akkor már tudtam, hogy nem lesz belőle zenész. Most is a futball köré szerveződik az élete.

Az idő igazolta, hogy Menyhárt János jól döntött, amikor a zenészpályát választotta. A kezdeti évek után a Ferm zenekarban játszott, majd hamarosan megalapították a V’Moto-Rockot. A rendszerváltozás éveiben egy rendkívül sikeres supergroupban játszott, a Vikidál Gyulával és Homonyik Sándorral közösen alkotott MHV zenekarban, amellyel három lemezt készítettek, és amellyel egészen az Egyesült Államokig eljutottak, a Tennessee állambeli Nashville-ig. A csapat 1995-ös feloszlása után ismét a régi zenésztárssal, Demjén Ferenccel kezdett el dolgozni szerzőként és szólógitárosként.

– Folyamatosan koncertezünk, szerencsére rengeteg helyre hívnak bennünket – árulja el Menyhárt János, akivel épp egy felvidéki koncertet követően sikerült beszélnünk. – Nagyon szeretem ezt csinálni, és szerencsém van, mert a családom is osztozik velem ebben az örömben. A feleségem ott van velem a koncerteken, a nagyobb bulikra eljönnek a gyerekek is. Nagyon jólesett, amikor a legutóbbi Aréna-koncert után a fiamtól ezt az üzenetet kaptam: „Apa, csodálatos élmény volt. Köszönöm!”

A család Pestszentlőrincen él. Menyhárt János a város belsejéből költözött ide, de azt mondja, most már semmiképp nem költözne el innen.

– A feleségem itt született, itt lakott, amikor megismertem. Amikor a közös életünket elkezdtük, elhatároztuk, hogy építünk itt egy házat. Nekem belvárosiként eleinte furcsa volt, ahogy a kutyák ugatni kezdtek végig az utcában, amikor elindultam innen haza, de aztán nagyon megszerettem ezt a környéket, és ma már nekünk is két kutyánk van. Szeretnék az életem végéig itt élni.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/52302/pics/lead_800x600.jpg
Demjén Ferenc,Menyhárt János
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?