Üllői út – a városi élet burjánzásának verőere

Az Üllői út története a témája annak a kiállításnak, amelyet a három érintett kerület, Ferencváros, Kispest és Pestszentlőrinc-Pestszentimre helytörténeti gyűjteményei és múzeumai rendeztek a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény Ráday utcai épületében.

A három polgármester: Gajda Péter, Ughy Attila és Bácskai János

Az Üllői út, ami összeköt című kiállítást Bácskai János, Ferencváros polgármestere nyitotta meg május 15-én. Köszöntőt mondott Ughy Attila, Pestszentlőrinc-Pestszentimre és Gajda Péter, Kispest polgármestere is. A kiállított anyag érdekes történeti adalékokkal szolgál Ferencváros, Józsefváros, Kőbánya és Pestszentlőrinc-Pestszentimre múltjából.

A közös helytörténeti kiállítás a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény és a Tomory Lajos Múzeum szakembereinek együttes munkájával jött létre Budapest leghosszabb sugárútjáról, amely a Kálvin tértől Üllő felé haladva a VIII., a IX., a X., a XVIII. és a XIX. kerületen át halad egészen a 871. házszámig, illetve Budapest határáig.

Ughy Attila a köszöntőjében elmondta, hogy legendás utak a világon mindenhol voltak és lesznek. Olyan utak, amelyek mellett nem lehet elmenni anélkül, hogy ne emlékeztetnének az irodalom és más művészetek értékes alkotásaira, alkotóira.

– Nekünk is van egy 16 kilométer hosszú legendás utunk, az Üllői út, amely nélkül nem képzelhető el sem Kispest, sem Pestszentlőrinc és természetesen Ferencváros sem. Az Üllői út a főváros leghosszabb sugárútja, amely verőér, szimbóluma a városi élet burjánzásának, fellendülésének – hangsúlyozta a polgármester.

A kiállítás megnyitóján elhangzott, hogy már a középkorban is ez a sugárút kötötte össze a Pesttől délkeletre elhelyezkedő településeket. A város egyik legfontosabb útvonala a belső területekről a szentlőrinci, majd a vecsési vámot elhagyva Szolnok, tágabb értelemben pedig az Alföld felé vezetett, ezért kezdetben szolnoki országútként is emlegették.

Budapestet, Kispestet és Pestszentlőrincet 1900-tól köti össze az Üllői úti villamosvonal, vágányai azóta is a páros oldal mellett haladnak a két utóbbi településen. A hatvanas évek végére az Üllői út lényegében telítődött, s a helyzet megoldása érdekében a hetvenes évek elején kezdődött meg a metró építése. A kiállítás a főbb csomópontok alapján felosztva mutatja be az Üllői utat, amelynek pestszentlőrinci szakaszáról is láthatók érdekességek.

A vándorkiállítás első, nyitó helyszíne a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény (1092 Ráday utca 18. – bejárat az Erkel utca 15. felől), ahol június 2-áig látható. Ezt követően átköltözik Kispestre, majd onnan még a nyár folyamán Pestszentlőrincre is, hogy az ezekben a kerületben élők is láthassák.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/52782/pics/lead_800x600.jpg
Bácskai János,Gajda Péter,Helytörténet,Ughy Attila,Üllői út
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?