Medvecsapás – Bókaysok kalandjai Erdélyben

A Bókay Árpád Általános Iskola 7. évfolyamos diákjai Erdélyben jártak, miután sikeresen pályázott az intézmény az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul! programra. Hat felejthetetlen napot töltöttek ott.

Amit addig csak a tankönyvekben olvastak Székelyföldről, élő valósággá vált. Lélegzetelállító hegyek-völgyek közt barangoltak, s megtapasztalhatták, hogy mit is jelent az utóvulkáni működés. Láttak mofettákat, ami vulkáni utótevékenységhez kötődő, főleg szén-dioxidból álló gázfeltörés, az orrukat igencsak csavarta a feltörő kénes gáz szaga. Különféle borvizeket kóstoltak, s meg tudják már különböztetni a vörösáfonyát a tőzegáfonyától, a kékáfonyát a mámorkától.

Megmászták a Madarasi-Hargitát, a székelyek szent hegyét, ellátogattak a legnagyobb székely, Orbán Balázs sírjához, a Nyergestetőn megkoszorúzták a 1848–49-es emlékművet, s elénekelték a székely himnuszt. Megismerték a diákok a székely zászló motívumainak jelentését és a kopjafák üzeneteit. Már azt is értik, hogy miért is volt olyan nehéz megépíteni „magos Déva várát”. Megtudták, miként keletkezett a Szent Anna-tó, és hogy a Gyilkos-tó nem ölt meg senkit, de azért szívesen elmerültek a mesék világában.

Medvés kalandban is részük volt a gyerekeknek, ugyanis egyik este az állat valahogy bejutott az üres buszba, és megdézsmálta az élelmüket.

– Gyorsan eltelt ez a hat nap – mondta Ujvári Rita projektvezető, pedagógus. – Számtalan élménnyel és új barátokkal gazdagodva tértek haza a gyerekek. Amit kaptunk, örökre velünk marad, és biztos vagyok benne, hogy egy nap mindannyian visszatérünk Székelyföld mesés vidékeire.

https://teraszvaros.blogstar.hu/./pages/teraszvaros/contents/blog/54144/pics/lead_800x600.jpg
Bókay Árpád Általános Iskola,magos Déva vára,Medvecsapás,Orbán Balázs
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?